Wat is IBAN?
IBAN is uw internationale rekeningnummer. IBAN staat voor International Bank Account Number. In Nederland bestaat dit nummer uit uw huidige rekeningnummer dat vooraf wordt gegaan door de landcode NL, een controlegetal, de letters van uw bank en één of meerdere nullen. IBAN wordt nu alleen nog maar voor grensoverschrijdende betalingen gebruikt, maar straks ook voor binnenlandse betalingen. In Nederland bestaat het IBAN-nummer uit 18 tekens, in andere landen varieert dit tot maximaal 34 tekens.
Waar vind ik mijn IBAN?
Uw IBAN staat nu al op de rekeningafschriften van uw bank en is te zien in de internetbankier-omgeving van uw bank. U kunt ook alvast bekijken wat uw IBAN wordt.
Ik heb toch al een IBAN?
Dat klopt. IBAN is niet nieuw. Als u wel eens geld naar het buitenland hebt overgemaakt, dan hebt u dit rekeningnummer al eens gebruikt. ​
Moet ik aan alle bedrijven en organisaties mijn IBAN doorgeven?
​Nee. Bedrijven en organisaties waar uw rekeningnummer bekend is, zetten dit nummer automatisch om in uw IBAN. U hoeft hier niets voor te doen. Wel mag u vanaf 1 februari 2014 alleen nog uw IBAN doorgeven als u een betaling wilt verrichten of een machtiging geeft voor automatische incasso.
Waarom krijg ik een IBAN rekeningnummer?
​Op dit moment worden betalingen op nationaal niveau geregeld. Dit zorgt voor een verscheidenheid aan technische standaarden, infrastructuren en soorten betaalmiddelen binnen Europa. Dit is onnodig duur. Vanaf 1 februari 2014 wordt dit anders. Eurobetalingen vinden vanaf dat moment overal op dezelfde manier plaats. Om dit mogelijk te maken, krijgt u een internationaal rekeningnummer (IBAN).
Vanaf wanneer moet ik mijn IBAN gebruiken?
Op 1 februari 2014 moet iedereen met een betaalrekening zijn IBAN gebruiken voor betalingen binnen Nederland en voor grensoverschrijdende betalingen.
Waarom gebruikt IZZ nu al mijn IBAN?
Het overzetten van alle huidige rekeningnummers in IBAN is een groot project. Bedrijven en organisaties gaan in fases over op het gebruik van IBAN. IZZ gebruikt vanaf juli 2013 alleen nog uw IBAN. Andere bedrijven en organisaties waarmee u te maken hebt, kunnen eerder of later overgaan. Vanaf 1 februari 2014 is iedereen over op IBAN en mag u alleen nog dit rekeningnummer gebruiken bij betalingen binnen Nederland en bij grensoverschrijdende betalingen in Europa.
Wat is het IBAN van IZZ?
Het IBAN van IZZ is NL83 INGB 0003000191.
Wat is een machtiging-ID?
Als u betaalt via automatische incasso, ontvangt u met de overgang naar IBAN een machtiging-ID. Dit is een unieke code die hoort bij de machtiging die u hebt afgegeven aan ons. U kunt dit machtiging-ID gebruiken als u vragen hebt over een afschrijving. U vindt deze machtiging-ID ook terug op uw rekeningafschrift bij het door ons afgeschreven bedrag. Van elke organisatie die u een machtiging voor automatische incasso hebt gegeven, ontvangt u een unieke machtiging-ID.
Krijg ik een nieuwe betaalpas van mijn bank met mijn IBAN-nummer?
Ja, vanaf de zomer 2012 zijn banken gestart met het versturen van betaalpassen met daarop de IBAN. Op termijn krijgt iedereen een nieuwe betaalpas. U ontvangt hierover bericht van uw bank.