De expert

Adem, ontspan, slaap

Hoe een robot je in slaap helpt

Tijdens zijn studie aan de TU Delft bedacht Julian Jagtenberg een oplossing voor de ernstige slaapproblemen van een familielid. Zijn slaaprobot Somnox helpt inmiddels duizenden mensen aan een goede nachtrust.

Als iemand in je naaste omgeving een probleem heeft, zoek je graag naar een oplossing. Dat is precies wat Julian Jagtenberg ook deed. Hij kon niet langer aanzien dat de slaapproblemen van een familielid haar leven beheersten. Wat ze ook probeerde om er vanaf te komen, niets hielp. En zo kwam hij tijdens zijn studie aan de TU Delft op het idee om een robot te bouwen.


Prototypes

Inspiratie voor deze robot haalde hij uit vele pagina’s literatuur en gesprekken met deskundigen. Zo kwam hij erachter dat er een duidelijk verband is tussen je ademhaling en slaap. Rustige ademhaling brengt lichaam en geest tot rust en zorgt voor betere slaap. En wie op de kraamafdeling van een ziekenhuis werkt, weet dat baby’s vaak onbewust de hartslag van hun ouders overnemen. Hij besloot deze inzichten te combineren.

Met een team van de TU bouwde hij een eerste prototype van de slaaprobot. Dat was niet meteen een succes. Te zwaar, te lawaaierig ... Vele prototypes later wisten ze eindelijk de ademhaling van de robot zo natuurlijk te maken, dat het werkte! Met nog meer testen onder slecht-slapers en een samenwerking met onder andere Auping, verbeterde hij de techniek en kwam de robot op de markt. Met een ‘ademend’ buikje. Als je dat tegen je aan legt, neem je de ademhaling bewust en onbewust over.

Bestel Somnox met korting

Uren wakker liggen, woelen, staren naar het plafond, nadenken. Gedachten schieten door je hoofd. Veel mensen die niet goed slapen liggen wakker door onrustige gedachten, piekeren of stress. Somnox helpt om je lichaam en geest te ontspannen en lekker in slaap te vallen.

IZZ biedt je dit hulpmiddel graag met een leuke korting aan. Of probeer Somnox uit met Try & Buy en ontvang de eerste maand gratis.


Je dag bepaalt de kwaliteit van je slaap

Inmiddels hebben duizenden mensen dankzij Somnox al de kracht van ademhaling leren kennen. De resultaten zijn indrukwekkend: 94% van de gebruikers slaapt na twee maanden beter. Julian benadrukt daarbij dat je de robot niet perse mee naar bed hoeft te nemen. Ook overdag helpt hij juist om tot rust te komen. Want hoe je dag verloopt, bepaalt voor een groot deel de kwaliteit van je slaap.

Belangrijk daarbij is de balans tussen slaapdruk en hyperarousal”, legt Julian uit. “Hoe langer je wakker bent, hoe hoger de slaapdruk. Als je slaapt, bouw je deze druk weer af. Belangrijk om te onthouden is dat je deze ‘druk’ niet zelf kan beïnvloeden, het ontstaat puur door wakker te zijn. Net zoals honger ontstaat door niet te eten. Daar tegenover staat hyperarousal. Engels voor negatieve emoties. Wanneer jij bezorgd bent over een patiënt bijvoorbeeld of je onveilig voelt in je team, wordt jouw slaapsysteem geremd, tegengehouden eigenlijk.”

Missie

Naast je ademhaling, is geluid ook een bewezen effectieve methode om op natuurlijke manier in slaap te vallen. Daarom kun je met de Somnox ook meditaties beluisteren. Ingesproken door Julian zelf. “We ontwikkelen nu ook een slaapprogramma. Een soort digitale coach die je helpt om in slaap te vallen.” Want ook al slaapt zijn familielid dankzij Somnox inmiddels stukken beter, de ondernemer zelf is zeker niet in slaap gevallen. Het is zijn missie om in 2030 100 miljoen mensen beter te laten slapen.

Schrijf je in voor de IZZ nieuwsbrief

Maandelijks het laatste nieuws over gezond werken in jouw mailbox!