Ben jij bewust bezig met je loopbaan?

We hielden een korte peiling onder ons ledenpanel. Daaruit blijkt dat 80% van de deelnemers regelmatig bewust nadenkt over de eigen loopbaan. Meer dan 700 mensen vulden de vragenlijst in.

Ja, in de zorg zijn we bewust bezig met onze loopbaan. 73% van de deelnemers vindt dat de huidige baan op dit moment goed past en wil zich daarbinnen graag verder ontwikkelen. De helft ziet hiervoor voldoende kansen. Het goed passen van de baan wordt daarbij gezien als een gedeelde verantwoordelijkheid van werknemers en werkgevers. Veel minder deelnemers denken dat de huidige baan ook nog past over 5 jaar (39%) of over 10 jaar (18%).

Uitdaging is belangrijk

Wat bepaalt de volgende stap in je loopbaan? Uit het onderzoek komen drie belangrijke factoren naar voren: uitdaging en afwisseling (52%), balans tussen werk en privé (47%) en werksfeer (43%). De lichamelijke belasting is voor bijna 40% een reden om een andere baan te zoeken, 25% noemt de geestelijke belasting. Verder blijkt de mogelijkheid om jezelf verder te ontwikkelen het meest van belang voor de jongere deelnemers aan de peiling (18 t/m 29 jaar). Tegelijkertijd overwegen zij het vaakst een andere baan in de zorg.