Omgaan met burn-out als zorgmedeweker

Je hebt het mooiste beroep ter wereld, maar als zorgmedewerker kan je werk invloed hebben op je mentale gezondheid. Uit onderzoek van IZZ blijkt dat 1 op de 15 zorgmedewerkers gebruikmaakt van psychische zorg. Daarom vind je mindfulness bij burn-out in het aanvullend pakket van de IZZ Zorgverzekering en bieden we een gratis online training werkstress & burn-out aan.

Burn-out op het werk 

Uit onderzoek van IZZ blijkt dat het aantal zorgmedewerkers dat psychische zorg ontvangt, het afgelopen vier jaar met ruim 40% is gestegen. Vooral jonge werknemers onder de 25 jaar hebben vaker psychische problemen. Wat ons opvalt, is dat er grote verschillen bestaan tussen zorgorganisaties. Aandacht voor jouw gezondheid op het werk heeft dan ook een positief effect.

Twijfel je of je een “echte” burn-out hebt?

Tips en ervaringsverhalen 

De inzichten uit onze onderzoeken over burn-out vertalen we door naar tips, ervaringsverhalen, interviews met experts en gratis trainingen zoals de online training werkstress & burn-out. Ook hebben we een mindfulness oefening die je kunt luisteren.

Wil je meer informatie over een burn-out, hoe herken je een burn-out bij jezelf of een collega en hoe herstel je weer van een burn-out?

Meer informatie over burn-out >

Symptomen/klachten burn-out

Vermoeid en lusteloos aan de dag beginnen. Prikkelbaar reageren op collega’s en cliënten. Je bevlogenheid voor de zorg kwijt zijn. Herkenbaar? Het merendeel van de zorgmedewerkers heeft klachten die bij een burn-out passen. Typerend voor een burn-out zijn extreme vermoeidheid en verminderde controle over je emoties en gedachten. Wat opvalt, is dat je mentaal afstand neemt van je werk. Twijfel je of je een "echte" burn-out hebt of wil je meer weten over de symptomen en wat te doen als je last krijgt van burn-outklachten?

Lees het artikel 'Ziek van je werk'>

Jouw gezondheid voorop

Met een IZZ Zorgverzekering maak je je samen met 220.000 andere zorgmedewerkers, sterk voor een gezondere zorgsector. Stichting IZZ is opgericht door werkgevers en werknemers in de zorg. We onderzoeken hoe we de gezondheid van zorgmedewerkers op het werk kunnen verbeteren en delen deze kennis met zorgmedewerkers en zorgorganisaties. Bij alles wat wij doen, zetten we jouw gezondheid voorop.

Mindfulness bij burn-out 

De IZZ Zorgverzekering is afgestemd op het werken in de zorg. Omdat werken in de zorg nu eenmaal iets anders van je vraagt, zowel lichamelijk als psychisch. De inzichten uit ons onderzoek gebruiken we bij het samenstellen van het Zorg voor de Zorg-pakket. Daarom zit mindfulness bij burn-out, (arbeids)fysiotherapie en de overgangsconsulent in dit aanvullende pakket.