Burn-out en psychische zorg bij zorgmedewerkers

Je hebt het mooiste beroep ter wereld, maar als zorgmedewerker kan je werk invloed hebben op je mentale gezondheid. Uit onderzoek van IZZ blijkt dat 1 op de 15 zorgmedewerkers gebruikmaakt van psychische zorg. Hoe blijf je mentaal gezond aan het werk? IZZ maakt burn-out in de zorg bespreekbaar. Lees onze inzichten, tips en adviezen. En bekijk wat IZZ voor jou kan betekenen.

Onderzoek psychische hulp

Het aantal zorgmedewerkers dat psychische zorg ontvangt, is de afgelopen vier jaar met ruim 40% gestegen. Dit blijkt uit het onderzoek Zorggebruik van IZZ. Vooral jonge werknemers onder de 25 hebben vaker psychische problemen. Zij maken het vaakst gebruik van psychisch hulp.

Wat ons opvalt is dat er grote verschillen bestaan tussen zorgorganisaties. Aandacht voor jouw gezondheid op het werk heeft dan ook een positief effect.

Praten over een burn-out of niet? 

In ons ledenpanelonderzoek gaven bijna 8 op de 10 zorgmedewerkers aan klachten te hebben (gehad) die bij een burn-out passen. En meer dan de helft kent wel een collega die last heeft of had van een burn-out. 

IZZ biedt hulp bij burn-out

Met bovengenoemde onderzoeksresultaten proberen we het werken in de zorg gezonder en plezieriger te maken. We vertalen de inzichten door naar extra vergoedingen in de dekking van de IZZ Zorgverzekering zoals mindfulness bij burn-out, voordelen, kortingsacties of aanpak van het werkklimaat. Maar we doen meer:  

 • We delen informatie over psychische belasting en burn-out in de zorg 
  Bekijk alles over Psychische belasting
  Bekijk alles over Burn-out
  - Routekaart Burn-out (wees er op tijd bij)

 • IZZ maakt psychische klachten en burn-out bespreekbaar
  IZZ kan samen met jou, je collega’s en leidinggevenden lastige onderwerpen zoals psychische klachten en burn-out bespreekbaar maken. Hiervoor ontwikkelden we de Aanpak InDialoog.
 • We vragen aandacht voor werkdruk
  We vragen bij zorgorganisaties, overheid en werknemers- en werkgeversorganisaties aandacht voor werkdruk en begeleiding van jongeren in de zorg.
 • IZZ biedt support in de Community
  De Community van IZZ brengt je in contact met andere zorgmedewerkers. Deel je ervaringen of lees de ervaringen van anderen in het Forum Burn-out. Samen maken we gezond werken bespreekbaar.

De IZZ voordelen

De IZZ Zorgverzekering is er speciaal voor mensen die werken in de zorg. We houden rekening met de arbeidsrisico’s in de zorg, zoals fysieke en psychische belasting. Daarom zit mindfulness bij burn-out in het aanvullende Zorg voor de Zorg-pakket van de IZZ Zorgverzekering. Je profiteert ook van allerlei voordelen en kortingsacties, zowel in je werk als privé zoals:

Zorg voor de zorg

Met een IZZ Zorgverzekering maak je je samen met 215.000 andere zorgmedewerkers, sterk voor gezond werken in de zorg. Zo onderzoeken we hoe de gezondheid van zorgmedewerkers op het werk kan worden verbeterd en werken we hier samen met werkgevers en brancheorganisaties in de zorg aan.