Jij verdient een gezonde werkgever!

Werken in de zorg geeft voldoening, maar vraagt ook veel van je. Lichamelijk én psychisch. Om goed voor anderen te kunnen zorgen moeten jij en je toekomstige werkgever dus ook goed voor jou zorgen. Waar kun je op letten om een gezonde werkgever te vinden?

1. Aandacht voor fysieke belasting

79 procent van de zorgmedewerkers heeft lichamelijk belastend werk

Een werkgever heeft veel invloed op jouw fysieke belasting én belastbaarheid. Het gaat dan niet alleen om het beschikbaar stellen van tilliften en andere hulpmiddelen, maar ook over het bespreekbaar maken van fysieke belasting in het werkoverleg, coaching op de werkplek en de beschikbaarheid van bijvoorbeeld bedrijfsfysiotherapie en ergotherapie. De verschillende oorzaken van fysieke belasting en de vraag hoeveel je op een bepaald moment aan kunt (de belastbaarheid) zijn belangrijke gespreksonderwerpen. Persoonlijke gezondheidsfactoren kunnen meespelen, zoals een chronische ziekte of overgangsklachten. Het kan veel verschil maken of je daarover kunt praten. Aandacht voor fysieke belasting kan de klachten met wel 40 procent verminderen!

Lees hoe het Westfries gasthuis met succes bedrijfsfysiotherapie inzet

2. Aandacht voor psychische belasting

62% van de zorgmedewerkers vindt dat het privéleven lijdt onder het werk

Werken in de zorg kan ingrijpend en mentaal belastend zijn. Hoe behoud je je veerkracht? Dat is een vraag die je jezelf kunt stellen, maar het is ook een gespreksonderwerp voor jou en jouw werkgever. Hoe besteedt de organisatie aandacht aan werkstress, traumatische gebeurtenissen en agressie en geweld? En welke mogelijkheden voor een gezonde werk-privébalans zijn er, bijvoorbeeld als je een mantelzorgtaak hebt?

Lees hoe Lieke de balans vond tussen haar werk in de kraamzorg en privé.

3. Opleiding en begeleiding

Hoe kun jij jezelf doorontwikkelen, zodat jij de uitdagingen in jouw werk goed aan kunt? Welke trainingen organiseert een werkgever en kun je daar zomaar aan meedoen? Kun je gebruikmaken van een (ergo)coach? Informeer naar de mogelijkheden voor opleiding en begeleiding op het gebied van jouw eigen gezondheid. En bovenal: maak gebruik van deze mogelijkheden!

Stel de juiste vragen

Daar zit je dan, bij misschien wel jouw nieuwe werkgever. Zij zijn blij met jou, maar heb je al gesproken over hoe goed ze voor jou zorgen? En welke ruimte en stimulans ze jou bieden om goed voor jezelf te zorgen? Gebruik onderstaande lijst en stel de juiste vragen.

Besteed deze werkgever voldoende aandacht aan fysieke belasting?

 • Weet je al hoeveel fysiotherapie zorgmedewerkers in deze zorgorganisatie gebruiken? Hoeveel zorg de eigen zorgmedewerkers gebruiken, zegt iets over hoe gezond de organisatie is en het zegt iets over de arbeidsomstandigheden. Je vindt deze informatie in de IZZ vacaturebank.
 • Zijn er voldoende hulpmiddelen aanwezig op de werkvloer?
 • Staat het onderwerp fysieke belasting regelmatig op de agenda in het team?

Besteed deze werkgever voldoende aandacht aan psychische belasting?

 • Weet je al hoeveel psychische zorg zorgmedewerkers in deze zorgorganisatie gebruiken? Hoeveel zorg de eigen zorgmedewerkers gebruiken, zegt iets over hoe gezond de organisatie is en het zegt iets over de arbeidsomstandigheden. Je vindt deze informatie in de IZZ vacaturebank.
 • Hoe denkt jouw toekomstig leidinggevende over de werk-privébalans?
 • Hoe gaat het team om met roostering, groepsapps, en wat wordt er van jou verwacht qua bereikbaarheid op vrije dagen?
 • Staat het onderwerp psychische belasting regelmatig op de agenda in het team?

Welke mogelijkheden zijn er om jezelf te ontwikkelen en te werken aan jouw gezondheid?

 • Biedt de organisatie trainingen aan? Bijvoorbeeld om beter om te gaan met agressie en geweld?
 • Worden er workshops aangeboden om onder andere hulpmiddelen goed in te zetten?
 • Staat jouw eigen gezondheid op de agenda van functioneringsgesprekken?
 • Staat jouw eigen gezondheid en die van jouw collega’s op de agenda van het teamoverleg? En op de agenda van de directie en het bestuur? Dat laatste lijkt misschien ver weg, maar heeft veel impact. Als de directie en het bestuur ervoor kiezen, komt jouw gezondheid sneller op 1 te staan!

We wensen je veel succes bij het vinden van een baan die op jouw lijf (en hoofd) geschreven is!