Mantelzorg

Als zorgmedewerker zorg je altijd voor een ander. Maar zorg je ook goed voor jezelf? Hoe vind je tijd om aan jezelf te besteden?

Mantelzorg zorgt voor meer werkdruk

Eén op de drie zorgmedewerkers is ook mantelzorger, blijkt uit de IZZ Monitor Gezond werken in de zorg (2021). Ze vinden mantelzorg vanzelfsprekend maar soms ook zwaar. Ze ervaren meer werkdruk, voelen zich meer lichamelijk en emotioneel uitgeput, hebben een lager werkvermogen, maar zijn tegelijkertijd ook meer bevlogen. De zorg bestaat vooral uit: aandacht hebben voor een ander, sociale of emotionele steun en gezelligheid. Daarnaast gaat het regelmatig om praktische hulp: bij vervoer, administratie of het huishouden.

    Bespreek mantelzorg

    Bijna twee derde van de mantelzorgers, ervaart weleens knelpunten. Zo bleek uit een ledenpanel onder 500 zorgmedewerkers. Een grote meerderheid (89%)  bespreekt de knelpunten waar ze tegen aan lopen bij het zorgen voor een ander. Met name met gezins- of familieleden. Erover praten, advies vragen, een luisterend oor, het zijn belangrijke vormen van ondersteuning bij knelpunten. Gevraagd naar gouden tips voor het omgaan met knelpunten, geven de deelnemers aan: “maak het bespreekbaar” en “geef je eigen grenzen aan, zonder schuldgevoel”.