Monitor Gezond werken in de zorg

Met de Monitor Gezond werken in de zorg meten we welke invloed het werken in de zorg heeft op je gezondheid. Op deze pagina vind je meer informatie over het onderzoek en de resultaten.

IZZ monitor gezond werken in de zorg

Over de monitor Gezond Werken in de Zorg

Werk jij in de zorg, heb je een IZZ Zorgverzekering en vind je het belangrijk dat jij en je collega’s gezond kunnen werken? Doe dan (weer) mee aan de IZZ Monitor Gezond werken in de zorg. Het jaarlijkse vragenlijstonderzoek in een reeks van vijf om goed inzicht te krijgen in de trends in gezond werken. In 2018 zijn we met de eerste monitor gestart. 

Doel van het onderzoek
Met dit onderzoek willen we achterhalen welke invloed het werken in de zorg heeft op je gezondheid. Zo kijken we welke factoren op het werk bepalend zijn voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid en inzetbaarheid van medewerkers. En onderzoeken we op welke wijze actuele problemen zoals werkdruk en overmatige bureaucratie in de zorg kunnen worden aangepakt. 

We gaan herhalen dit onderzoek 5 keer om goed inzicht te krijgen in de trends in gezond werken. We kunnen de trends in de zorg beter meten omdat we steeds dezelfde groep bevragen. Zo kunnen we analyseren of bepaalde ervaringen lange-termijn-effecten hebben. Het kan bijvoorbeeld zijn dat een vergroting van de (ervaren) werkdruk of toegenomen agressie vanuit patiënten niet meteen, maar pas in twee jaar zorgt voor een burn-out. IZZ-leden ontvangen daarom jaarlijks een uitnodiging voor het onderzoek.

Wat doen we met de uitkomsten?
De uitkomsten gebruiken we om medewerkers en organisaties te helpen om het personeel in de zorg gezond en inzetbaar te houden. Op basis van ons eerdere onderzoek op dit thema is bijvoorbeeld de Aanpak InDialoog ontwikkeld, een bewezen effectieve methode voor het creëren van een gezonde en veilige werkomgeving in de zorg.

De Monitor Gezond werken in de zorg is een samenwerking tussen Stichting IZZ en Universiteit Utrecht. Heb je vragen over het onderzoek, stuur dan een mail naar monitor@stichtingizz.nl.

Resultaten IZZ-monitor

Als zorgmedewerker heb je een belangrijke taak. Net zo belangrijk is het dat je die gezond en met plezier kunt uitvoeren. Met de Monitor Gezond werken in de zorg onderzoeken wij jaarlijks hoe het werken in de zorg voor jullie is. Elk jaar lichten we er enkele opvallende resultaten uit. 

Deelname en privacywaarborg

Het onderzoek naar gezond en veilig werken tijdens de COVID-19-uitbraak wordt uitgevoerd door Stichting IZZ en is een samenwerking met de Universiteit Utrecht. Met dit onderzoek willen we inzicht krijgen in de gezondheid van zorgmedewerkers tijdens de COVID-19-uitbraak. Daarnaast brengen we in kaart waar werknemers in de zorg behoefte aan hebben, op individueel niveau en in de organisatie, tijdens en na de COVID-19-uitbraak. 

Lees meer

Veelgestelde vragen

Bekijk de veelgestelde vragen over de Monitor Gezond Werken in de Zorg.