Onregelmatige diensten en slaapproblemen bij zorgmedewerkers

Je hebt het mooiste beroep ter wereld, maar als zorgmedewerker draai je vaak onregelmatige diensten. Uit onderzoek van IZZ blijkt dat 3 op de 4 zorgmedewerkers hierdoor gezondheidsklachten ervaart, zoals slaapproblemen. Hoe ga je hiermee om? En welke invloed heeft het draaien van onregelmatige diensten op jouw werk? Lees onze inzichten uit onderzoek, tips en adviezen. En bekijk wat IZZ voor jou kan betekenen. 

Invloed op je gezondheid

In IZZ onderzoek geeft 86% van de deelnemers aan ervaring te hebben met het werken in onregelmatige diensten. Driekwart van deze groep ervaart effecten hiervan op de eigen gezondheid met klachten zoals vermoeidheid, burn-out en slaapproblemen. Ook veel leidinggevenden (10% van de deelnemers) zien de invloed van onregelmatige diensten op de gezondheid van hun teamleden.

10% van de bevolking heeft last van slaapstoornis. Onder de deelnemers van de monitor Gezond werken in de zorg blijkt dat bijna een derde (30,6%) van de zorgmedewerkers last heeft van een onrustige of gestoorde slaap. 

Wat doet IZZ met deze onderzoeksresultaten?

Met bovengenoemde onderzoeksresultaten proberen we het werken in de zorg gezonder en plezieriger te maken. We vertalen de inzichten door naar extra vergoedingen in de dekking van de IZZ Zorgverzekering, ledenvoordelen zoals de gratis online slaaptraining van Mirro, kortingsacties of aanpak van het werkklimaat. Maar we doen meer:

De voordelen van IZZ

De IZZ Zorgverzekering is er speciaal voor mensen die werken in de zorg. We houden rekening met de arbeidsrisico’s in de zorg, zoals fysieke en psychische belasting. Je profiteert van allerlei voordelen en kortingsacties, zowel in je werk als privé. Zoals de gratis online slaaptraining van mirro. Met tips en oefeningen om een goede nachtrust te bevorderen.

Zorg voor de zorg

Met een IZZ Zorgverzekering maak je je samen met 215.000 andere zorgmedewerkers, sterk voor gezond werken in de zorg. Zo onderzoeken we hoe de gezondheid van zorgmedewerkers op het werk kan worden verbeterd en werken we hier samen met werkgevers en brancheorganisaties in de zorg aan.