Onregelmatige diensten en slaapproblemen bij zorgmedewerkers

Je hebt het mooiste beroep ter wereld, maar als zorgmedewerker draai je vaak onregelmatige diensten. Uit onderzoek van IZZ blijkt dat zorgmedewerkers hierdoor vaak invloed ervaren op de gezondheid, zoals slaapproblemen. Daarom hebben we een zorgverzekering ontwikkeld speciaal voor mensen in de zorg. Mét gratis online slaaptraining.

Problemen met slapen

Onregelmatige diensten en slaapproblemen

In IZZ onderzoek geeft 86% van de deelnemers (zorgmedewerkers) aan ervaring te hebben met het werken in onregelmatige diensten. Driekwart van deze groep ervaart effecten hiervan op de eigen gezondheid met klachten zoals vermoeidheid, burn-out en slaapproblemen. Onder de deelnemers van de monitor Gezond werken in de zorg blijkt dat bijna een derde (30,6%) van de zorgmedewerkers last heeft van een onrustige of gestoorde slaap. 26,5% heeft veel last van te vroeg wakker worden en 19,2% heeft veel last van moeilijk in slaap komen.

Je moet steeds je bioritme aanpassen 

Tips voor een goede nachtrust

De inzichten uit onze onderzoeken over onregelmatige diensten vertalen we door naar tips, ervaringsverhalen, interviews met experts en gratis slaaptraining. Lees bijvoorbeeld:

Tips voor een goede nachtrust >

Onderzoek over onregelmatige diensten en slaapproblemen in de zorg > 

Nachtdiensten draaien in de zorg

Onregelmatig werken en nachtdiensten draaien hakken er soms goed in. Je moet steeds je bioritme aanpassen met soms het gevolg dat je slechter slaapt. Tamara Donkers (analist medisch laboratorium) vertelt over het werken in de zorg en hoe zij en collega's met nachtdiensten omgaan.

Lees het interview >

Jouw gezondheid voorop

Met een IZZ Zorgverzekering maak je je samen met 220.000 andere zorgmedewerkers, sterk voor een gezondere zorgsector. Stichting IZZ is opgericht door werkgevers en werknemers in de zorg. We onderzoeken hoe we de gezondheid van zorgmedewerkers op het werk kunnen verbeteren en delen deze kennis met zorgmedewerkers en zorgorganisaties.

Gratis online slaaptraining

De IZZ Zorgverzekering is afgestemd op het werken in de zorg. Omdat werken in de zorg nu eenmaal iets anders van je vraagt, zowel lichamelijk als psychisch. De inzichten die we opdoen uit onderzoek gebruiken we bij het samenstellen van een passende aanvullende verzekering voor jou: het Zorg voor de Zorg-pakket. Daarom zit (arbeids)fysiotherapie, mindfulness bij burn-out en de overgangsconsulent in dit aanvullende pakket. Ook bieden we een gratis online slaaptraining. 

Slaapverhalen om in slaap te vallen

Na een nachtdienst of na het draaien van onregelmatige diensten is het soms moeilijk om in slaap te vallen. Daarom hebben we drie verhalen ontwikkeld met als doel om je te helpen in slaap te vallen. De verhalen zijn ingesproken door een monotone, rustgevende stem. De sprookjes zijn vast bij ieder bekend, maar door een kleine zorgtwist wellicht nog een beetje verrassend. 

Onregelmatige diensten en slaapproblemen bij zorgmedewerkers