Regeldruk

Je bent als zorgmedewerker veel tijd kwijt aan regels en administratie. Dit kan ten koste gaan van je werkplezier en gezondheid. Laat je op deze pagina inspireren in hoe anderen hier mee omgaan en hoe het anders kan.

Hoe ervaar jij regeldruk?

Regeldruk gaat over hoe je administratieve taken ervaart. Als zorgmedewerker besteed je gemiddeld 40% van je tijd aan administratie. Tijd die je niet kunt besteden aan de zorg aan patiënten. En tijd die ten koste kan gaan van je energie en gezondheid. Bijna de helft van de zorgmedewerkers geeft aan vooral veel nalevingslast te ervaren (de tijd en druk die het naleven en administreren van regels met zich meebrengt).

Regeldruk heeft invloed op je gezondheid

Uit onze jaarlijkse Monitor Gezond Werken in de zorg blijkt ook dat medewerkers die een hoge regeldruk ervaren, meer gezondheidsklachten ondervinden. Zij hebben minder energie, gaan eerder met geestelijke klachten naar de dokter, voelen zich minder bevlogen, melden zich vaker ziek en zijn eerder geneigd ontslag te nemen. In de GZZ wordt de regeldruk als grootst ervaren. Therapeuten, artsen, medisch specialisten en psychologen ervaren daarin het meeste regeldruk.