4 tips om te werken met een chronische aandoening

Werken. Je verdient er niet alleen de kost mee. Het is een belangrijk onderdeel van je leven. Maar met een chronische ziekte is dit niet altijd zo vanzelfsprekend. Wat kun je zelf doen om gezond en met plezier naar je werk te gaan?

1. Leer jouw aandoening kennen

Wil je (beter) leren omgaan met jouw chronische aandoening? Kijk op www.chronischeaandoening.mirro.nl en volg de zelfhulpmodule. Je oefent er met bepaalde (werk)thema’s en situaties. Deze oefeningen en tips helpen je jouw leven zo in te richten dat je optimaal plezier hebt van je werk én dagelijks leven.

2. Informeer bij jouw specialist wat je wél kunt doen

Een chronische ziekte brengt vaak beperkingen met zich mee. Het is daarom nuttig om met jouw specialist en/of bedrijfsarts te overleggen welke werkzaamheden lastig zijn. En vooral: welke dingen je nog wél kunt doen. Vraag ook altijd door bij de arts als je iets niet begrijpt. Kortom, zorg dat je goed weet en begrijpt wat wel kan en wat niet.

3. Blijf werken

Probeer aan het werk te blijven, voor zover je lijf dat toelaat. Overleg met je werkgever wat voor jou haalbaar is. Bespreek welke maatregelen en hulpmiddelen je hierbij helpen. Voor diverse maatregelen bestaan subsidiepotjes, bijvoorbeeld bij UWV. Bijvoorbeeld een aanpassing op je werkplek, zoals een in hoogte verstelbaar bureau. Maar ook jobcoaching kan helpen. Dan ondersteunt een coach je op de werkvloer. Bijvoorbeeld hoe je je werkdag kan inrichten en hoe je collega’s om hulp vraagt.

4. Praat over wat je wel en niet kunt doen

Praten over jouw aandoening kan moeilijk zijn. Toch is het prettig als je collega’s weten wat er speelt. En welke werkzaamheden voor je haalbaar zijn en welke niet. Vaak blijkt dat praten je helpt om jouw werk te kunnen blijven uitvoeren. Je bent trouwens niet wettelijk verplicht om te vertellen wat je precies hebt.

En nog meer tips

Nog meer tips over aan het werk blijven met een chronische aandoening?