Een helpende hand voor de zorg

Steeds meer mensen en organisaties bieden zorgmedewerkers de helpende hand tijdens deze crisis. Een mooi gebaar en ook hard nodig! Wij hebben enkele acties verzameld die de zorg helpen en ontlasten. Bekijk de initiatieven hieronder en doe mee!

Deze pagina vullen we de komende tijd aan met alle nieuwe acties. Laatste update 2 juni 2020 11.00 uur.

Deel initiatieven

Staat jouw actie er niet bij of weet je initiatieven die de zorg helpen? Geef ze aan ons door via info@stichtingizz.nl. Zo kunnen wij belangrijke initiatieven onder de aandacht brengen via bijvoorbeeld onze socials.


Initiatieven Coronavirus

Hotelketen Golden Tulip richt zich in juni, als de Horeca weer deels open mag, vooral op alle zorgmedewerkers van Nederland. Als blijk van waardering geeft Golden Tulip alle zorgmedewerkers de gelegenheid om een gratis extra nachtje te komen slapen in één van de vijftien Golden Tulip of Tulip Inn hotels in Nederland. 

Met deze actie wil men de zorgmedewerkers bedanken voor hun tomeloze inzet de afgelopen maanden. De zorgmedewerkers kunnen in de maand juni minimaal 1 nacht boeken in hun favoriete Golden Tulip of Tulip Inn hotel en krijgen dan een tweede nacht gratis van de hotelketen.

De reserveringen kunnen worden gemaakt tot uiterlijk 30 juni 2020, verblijf is mogelijk tot 12 juli 2020. De actie geldt alleen voor mensen die kunnen aantonen dat ze in de zorg werken, bijvoorbeeld door het tonen van een werknemerspas. Om alles in goede banen te leiden is er een speciale site ontwikkeld: www.geenzorgenvoormorgen.nu, hierop zijn de deelnemende Golden Tulip en Tulip Inn hotels te vinden.

Meest gewaardeerde collega
Golden Tulip geeft daarnaast nog eens vijftien overnachtingen voor 2 personen met gratis ontbijt weg aan de meest gewaardeerde zorgcollega. Zorgmedewerkers kunnen hun collega’s nomineren voor deze speciale prijs via de speciale geen zorgen voor morgen pagina.

De huidige Corona richtlijnen hebben een enorme invloed op de zorg rondom de dood en de periode erna. Social distancing, het niet fysiek kunnen troosten, het telefonisch contact in plaatst van face-to-face en het maximum aantal bezoekers (30) bij een uitvaart, maken het afscheid anders.

Anders dan mensen willen, anders dan mensen verwachten en ook anders dan mensen gewend zijn vanuit hun cultuur of traditie. Dat kan betekenen dat dit afscheid in plaats van troostend juist (extra) traumatisch kan zijn, wat kan leiden tot ‘verstoorde rouw’ of ‘gecompliceerde rouw’. Op korte of langere termijn kan dit ingrijpende gevolgen hebben voor het welzijn van nabestaanden.

Daarom is de Facebook-pagina Rouwen tijdens Corona opgezet. Deze Facebookpagina is er voor iedereen (nabestaanden, zorgverleners, uitvaartbegeleiders, voorgangers, etc.) om mensen te inspireren met alternatieve rituelen of ideeën die nu wèl kunnen.

Rouwen tijdens Corona is een not-for-profit initiatief, gefinancierd door ZonMw en uitgevoerd door LOCOmotion, Nachtzon Media, Francis Herbers en Uil Uitvaartverzorging.

Werkgeversorganisatie Sigra heeft een overzicht gemaakt waar diverse beroepsgroepen een overzicht kunnen vinden van digitale bijscholing rond deze corona-crisis. Bekijk de lijst en maak er gebruik van. 

Overzicht digitale scholing corona 

Stichting Zorg na Werk in Coronazorg is een initiatief van zorgverleners voor zorgverleners. Het bestuur bestaat uit negen betrokken zorgverleners en ervaren bestuurders, die zich allen onbezoldigd inzetten voor het doel van de stichting.'

Meer nodig dan applaus 

Nederland applaudisseerde voor de zorgverleners. Maar applaus is niet genoeg volgens de Stichting. "We moeten meer doen om ervoor te zorgen dat onze zorgverleners, die nu zélf risico lopen terwijl ze ons helpen, niet in financiële nood komen als zij zélf getroffen worden door het COVID-19 virus" aldus het bestuur. 

Met bijdragen van particulieren kan de stichting de financiële gevolgen van onverhoopt overlijden of arbeidsongeschiktheid van zorgverleners voor familieleden verzachten. 

Lees meer op de site: Geef voor Zorgverleners  

Voor 3 euro kunnen mensen een warme maaltijd doneren aan een zorgmedewerker. Doneren of een maaltijd aanvragen gaat via de site. Easy! 

Kijk op www.hoesmaaktuhet.nl om te doneren of om een maaltijd aan te vragen. Alles wat u doneert komt terecht bij de zorgmedewerker en wat over is gaat naar het Rode Kruis. 

ARQ IVP heeft jarenlange ervaring in het ondersteunen van mensen en organisaties die te maken krijgen met ingrijpende gebeurtenissen, rampen en crises. Deze ervaring stellen zij beschikbaar aan zorgprofessionals en hun leidinggevenden om hun vragen, zorgen en noden met betrekking tot COVID-19 te kunnen voorleggen.

Het contactpunt is 7 dagen per week bereikbaar tussen 8:30 en 21:30 uur op telefoonnummer 088 – 3305500.

Klik hier voor meer informatie

Zorgprofessionals die te lijden hebben onder de extra emotionele werkdruk en bijbehorende stress kunnen gebruik maken van een gratis app tegen burn-out. Informatie, vragenlijsten en oefeningen helpen hen op de been te blijven tijdens de corona-crisis. 

De Physicoach app is ontwikkeld door de Vereniging van Erkende Stress en Burn-out coaches. De makers van de app werden ondersteund door een medisch specialist en fysiotherapeut.  

Vooral in deze tijd zijn er veel gewone mensen die een handje extra kunnen gebruiken. Gelukkig zijn er meer mensen die bereid zijn dat handje te geven. Dit online prikbord is ontwikkeld om met elkaar in contact te komen. Typ je postcode in en geef aan of je hulp nodig hebt of hulp kunt bieden. Easy! Samen helpen we elkaar, doe je mee? www.gewoonmensendiemensenwillenhelpen.nl

De komende week gaan bijna honderd verpleegkundigen en artsen van Defensie aan de slag in ziekenhuizen. Daar is een tekort aan personeel op de intensive care-afdelingen door de coronacrisis. Ook stelt Defensie 65 beademingsapparaten beschikbaar. De tien militaire artsen en 85 verpleegkundigen gaan werken in negen ziekenhuizen, zei Rob Bauer, de hoogste militair, in WNL op Zondag. Meer info

Omdat er veel goedbedoelde initiatieven zijn om mondkapjes te maken voor de zorg, is er een website gemaakt met behulp van zorgprofessionals waarop de juiste instructie en een patroon te downloaden zijn. www.maakjemondkapje.nl

De medewerkers van defensie weten als geen ander hoe ze moeten omgaan met crisissituaties. Zij delen hun tips en ervaringen in een webinar special gericht op zorgmedewerkers.

Het webinar is hier te bekijken.

De belangrijkste tips die defensiemedewerkers de zorgprofessionals geven:

- Blijf op elkaar letten

- Blijf lachen; humor is belangrijk in deze tijd

- Blijf sporten/bewegen

- Een ritme gaat je redden

- Maak't bespreekbaar

Defensie maakte een flyer met alle tips uit de webinar. Download de flyer hier

Nu we allemaal in de greep zijn van het coronavirus, wordt meer dan ooit een beroep gedaan op zorgverleners. Die maken lange dagen en lopen flinke risico’s. En het einde is nog niet in zicht. www.Auto.nl toont hun waardering door een paar van deze zorghelden te ontzorgen op het gebied van vervoer. Op 23 maart waren er 180 aanvragen en 171 zorg-heldenauto's beschikbaar. De vraag is nog steeds groter dan het aanbod, en dus gaan we door met het oproepen van alle grote en kleine autobedrijven in Nederland om autoloze zorghelden te voorzien van een #zorgheldenauto! https://www.auto.nl/zorghelden...

Mijn Hart Voor De Zorg is een initiatief van de verenigingen van artsen, verloskundigen, tandartsen, apothekers en fysiotherapeuten. Op vele plekken hangen inmiddels witte shirt met rode hartjes voor de ramen.Het covid-19 virus een grote impact heeft op onze samenleving is het van extra groot belang om vraag en aanbod van professionals bij elkaar te brengen. Op de Medische Banenbank staan vacatures voor de hele zorg- en welzijnssector. Van psychologen tot jongerenwerkers en van tandartsen tot huisartsen. Vanaf donderdag 19 maart kunnen organisaties die met spoed op zoek zijn naar extra personeel hier kosteloos een oproep plaatsen. De code hiervoor is COVID-19. Zorgprofessionals die beschikbaar zijn kunnen een job-alert instellen zodat ze op de hoogte blijven van nieuwe vacatures.

Door het corona-virus ontstaat op een groot aantal plaatsen in Nederland een tekort aan noodzakelijke hulpmiddelen. Het Rode Kruis heeft in afstemming met de regering de coördinatie van de inzameling op zich genomen. Op de site is te zien welke hulpmiddelen nodig zijn en hoe de inzameling verloopt.

Vrijdag 20 maart was om 8.45 op vele radio-zenders wereldwijd "You never walk alone'' te horen. Een initiatief van 3 fm-DJ Sander Hogendoorn. Op social media waren zingende zorgmedewerkers te zien die het initiatief leken te waarderen.

Licht- en geluidsbedrijven hebben zorgorganisaties zondag 22 maart letterlijk in het licht gezet met de actie 'Light the Sky'. Zorgorganisaties zoals het Erasmus MC werden met een lasershow letterlijk in het licht gezet.

Een klein initiatief kan al een groot verschil maken, dacht ook vierdejaarsstudent Hannah Vijverberg. Zij wil niets liever dan nu in het ziekenhuis werken, maar haar co-schappen zijn vanwege de uitbraak van het virus stopgezet. "Ik kan toch niet drie weken lang gaan Netflixen. Dus help ik op een andere manier." Samen met vier andere co-assistenten besloot ze om op kinderen van zorgpersoneel van het Universitair Medisch Centrum Groningen en het Martini Ziekenhuis te passen. Een groep van 150 studenten staat al klaar als oppas. Veel buren bieden zich ook aan als oppas om kinderen op te vangen van buurtgenoten die in de zorg werken of om boodschappen te doen voor ouderen via #viralkindness of www.coronahelpers.nl.

Via de nieuwe website extrahandenvoordezorg.nl wil het ministerie van VWS alle initiatieven bundelen om extra hulptroepen voor de zorg te werven. Ook de initiatieven van de vakbonden Nu'91 en beroepsverenigingen worden hier aan toegevoegd. Via regionale contactpunten van werkgeversorganisaties wordt deze tijdelijke capaciteit met ervaring in de zorg gekoppeld aan zorg- en welzijnsorganisaties die daar behoefte aan hebben.

Vele duizenden mensen staan klaar om in te vallen in de zorg. Zowel zorgorganisaties met een behoefte voor hulp als oud-zorgverleners, gepensioneerde verpleegkundigen, studenten van zorgopleidingen of mensen die na hun zorgopleiding iets anders zijn gaan doen, kunnen zich aanmelden.

Meerdere organisaties zijn op het idee gekomen om fruitboxen, pizza’s en maaltijden te bezorgen aan alle IC’s en SEH’s in het land om de zorgmedewerkers te bedanken voor hun inspanningen in deze moeilijke tijd.

Om je dank uit te spreken naar alle zorgmedewerkers die zich op dit moment dag en nacht inzetten tegen het corona virus, is de website dankaandezorg.nl in het leven geroepen. Hier kun je een aanmoedigende foto, video of bericht achterlaten voor alle zorgmedewerkers. Een mooi laagdrempelig initiatief.

In een korte tijd is er een enorme run ontstaan op beschermingsmaterialen zoals handschoenen, pakken en mondkapjes. Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVCI) roept iedereen op om beschermingsmaterialen aan ziekenhuizen, lokale huisartsen of andere zorginstellingen te doneren.