Fysieke belasting

Werk weinig besproken bij fysiotherapie

Een op de drie zorgmedewerkers die bij ons verzekerd is, gebruikt fysiotherapie. Hoe waarderen zij de fysio? We spraken er uitgebreid over met het ledenpanel. Wat blijkt? Er is meer aandacht nodig voor de relatie met het werken in de zorg. Daar werken we nu aan.

Werk weinig besproken 

Werken in de zorg heeft invloed op fysieke klachten. Maar fysiotherapeuten bespreken dit maar weinig, zeggen onze leden. Ze bespreken ook zelden welke gevolgen de fysieke klachten hebben op het werk. Terwijl onze leden het samenspel van fysieke klachten en werk juist erg belangrijk vinden.


Grote variatie in aanpak 

Wel of geen behandelplan. Wel of niet vooraf het aantal behandelingen inschatten. Wel of geen kostenindicatie vooraf. De manier waarop fysiotherapeuten werken verschilt enorm, hoorden we van onze leden.

Kwaliteit wel goed

Onze leden zijn positief over de kwaliteit van de behandelingen. Hun fysieke klachten worden vaak verholpen. Ze zijn tevreden over de grondigheid (doorvragen) bij de diagnose. Ze krijgen goed advies over houding en oefeningen. En ze waarderen het persoonlijke contact en de mate van inspraak.

Praktijkproef arbeidsfysio

We hebben ook een praktijkproef gedaan. Daarin kregen 150 zorgmedewerkers een uitgebreide intake bij een arbeidsfysiotherapeut. Die geeft veel aandacht aan de relatie tussen werk en lichamelijke klachten. We keken of daardoor klachten beter verholpen werden. 

Wat doen we met de uitkomsten?

We gebruiken de uitkomsten van ons onderzoek om de fysiotherapie te verbeteren. Met VGZ voor de Zorg, de uitvoerder van onze IZZ Zorgverzekering, kijken we hoe we het fysiotherapiebeleid kunnen aanscherpen. We werken ook samen met de beroepsvereniging voor fysiotherapeuten, het KNGF.

Meer lezen 

Lees hier de resultaten van de praktijkproef. 

Wil je ook deelnemen aan het ledenpanel? 

Ga naar izz.nl/ledenpanel

Deel mee in de IZZ Community

In de IZZ Community delen medewerkers in de zorg tips, ervaringen en dilemma's met elkaar. Ook over fysieke en psychische belasting. Kom naar de IZZ Community en deel mee.