Hoe verlaag je de fysieke belasting?

Wees zuinig op je rug en gebruik de tillift. Het klinkt zo simpel. Maar ja, zo’n tillift kost tijd en cliënten willen hem liever niet. Toch is het heel belangrijk om je rug te ontzien. Dat vindt ook zorgorganisatie ActiVite. Daar staat goed tillen nu prominent op de agenda.

Nieuwe afspraken

Er waren altijd al genoeg tilliften en andere tilhulpmiddelen bij ActiVite. Maar die werden lang niet altijd gebruikt. Hoe heeft ActiVite dit verbeterd? Stap 1: medewerkers leerden hoe ze tillen en verplaatsen met hun cliënten kunnen bespreken. Ze gebruiken daar de Risicosignalering Veiligheid bij. En de afspraken met de cliënt over het tillen leggen ze vast in een Zorgleefplan.

Regelmatig oefenen

Een ander belangrijk punt: bespreek regelmatig met elkaar de fysieke belasting. Het  komt bij ActiVite nu aan bod in de werkbesprekingen. En medewerkers oefenen met ergocoaches in het werken met hulpmiddelen. Die bekijken ook regelmatig of de tilvaardigheden van medewerkers nog op peil zijn en bieden zo nodig aanvullende trainingen aan.


Consequente aandacht heeft effect

Extra aandacht voor het tillen heeft effect. Medewerkers gebruiken nu echt de tilhulpmiddelen. En dankzij het oefenen is de veiligheid voor cliënten en medewerkers vergroot.

Deel mee

In de IZZ Community delen medewerkers in de zorg tips, ervaringen en dilemma's met elkaar. Ook over fysieke belasting en het gebruik van hulpmiddelen. Kom naar de IZZ Community en deel mee.