Hormonen

Zo herken je de overgang

De overgang begint vaak al eerder dan je denkt. Hoe merk je dat je in de overgang komt? En wat kun je doen als je er last van krijgt? Zet de overgang op de agenda.

Overgang begint al voor menopauze

Wanneer je menstruatie stopt, kom je in de menopauze. Veel vrouwen denken dat dan de overgang begint. Dit is een misverstand. De overgang begint al ruim vóór de menopauze. Ben je ouder dan 40 jaar en krijg je vage klachten? Check of het de overgang is. Vraag je moeder bijvoorbeeld wanneer het bij haar begon.

Symptomen

De eerste verschijnselen van de overgang zijn stemmingswisselingen, vermoeidheid, slapeloosheid en gewrichtspijn. Later kun je last krijgen van opvliegers, transpiratieaanvallen, hartkloppingen, haaruitval en migraine. Je kunt ook last krijgen van heftige en onregelmatige menstruatie die uiteindelijk stopt.

Verschillend per persoon

Overgangsklachten verschillen per persoon. De één gaat vrij probleemloos door de overgang. De ander heeft er flink last van.

Stress en ontspanning

Overgangsklachten verergeren vaak door stress. Met ontspanningsoefeningen kun je stress verminderen. Stressvolle situaties vermijden is natuurlijk nog beter.

Voeding en beweging

Probeer of je je beter voelt als je bepaalde voedingsmiddelen vermijdt. Zoals rode wijn, koffie, sterk gekruide gerechten en suikers. Deze kunnen namelijk je klachten versterken. Bewegen helpt om vrolijk en vitaal te blijven.


Bespreek het op je werk

Praten over de invloed van de overgang op je werk? Dat is nog steeds een taboe. Terwijl het juist goed is om het erover te hebben. Welke collega’s hebben er last van? Hoe kun je elkaar steunen en ontlasten op de werkvloer? Doorbreek het taboe. Zet de overgang op de agenda van het teamoverleg. Of praat er in een vertrouwelijk gesprek over met een collega of je leidinggevende.