Mantelzorg

Even bijtanken dankzij vervangende mantelzorg

Radiodiagnostisch laborant Erik Brummel en zijn vrouw hebben drie kinderen met een stoornis in het autistisch spectrum. Met daarnaast allebei een drukke baan is het een hectisch leven. Daarom vroegen ze vervangende mantelzorg aan. En gingen samen een weekend naar Sauerland.

‘Binnen anderhalf jaar tijd veranderde ons “normale” gezin in een zorggezin. Alle drie onze kinderen kregen de diagnose Asperger in de periode december 2013 - maart 2015. Onze oudste zoon liep tegen problemen aan tijdens de wisseling van basisschool naar voortgezet onderwijs en werd onderzocht, waar deze diagnose uit rolde. Bij onze dochter en jongste zoon herkenden we dezelfde signalen. Zo hadden we ineens drie kinderen met een autistische stoornis. Dat is erg heftig en het trekt een zware wissel op je relatie, want je doet eigenlijk niks meer samen.’

Ingewikkelde situatie

‘Af en toe een paar dagen met z’n tweeën bijtanken, zat er niet in voor mijn vrouw en mij. De zorg voor drie kinderen is te zwaar om langere tijd aan familie over te dragen. Maar toen ontdekten we de mogelijkheid van vervangende mantelzorg. Mijn vrouw is gaan informeren of we daarvoor in aanmerking kwamen. Met de IZZ Zorgverzekering hadden we alle recht op vervangende mantelzorg,maar vanwege onze ingewikkelde situatie was het praktisch niet mogelijk. Twee van onze kinderen hebben namelijk ook nog een anafylactische allergie. De jongste voor pinda’s en de oudste voor noten. Een vervangende mantelzorger moet dan, indien nodig, een EpiPen zetten en 112 bellen.’

Wil je het hele artikel lezen? Download deze onderaan de pagina.

IZZ ledenvoordeel Mantelzorg

  • Vervangende mantelzorg IZZ Zorgverzekering
    Met het Zorg voor de Zorg-pakket van de IZZ Zorgverzekering krijgen mantelzorgers maximaal 9 dagen per jaar vervangende mantelzorg. Kijk op onze verzekeringspagina voor alle pakketten en de premies van 2019.
  • Online zelfhulp Mantelzorg
    Als mantelzorger loop je een verhoogd risico op overbelasting. Online zelfhulp van mirro over mantelzorg helpt je de balans te behouden tussen zorgen voor een ander en zorgen voor jezelf. Blijf mentaal gezond door somberheidsklachten en overbelasting te herkennen en aan te pakken: gezond zorgen kun je leren! Lees meer over dit ledenvoordeel voor mantelzorgers.
  • Zorg voor jezelf Community
    Veel zorgmedewerkers zijn zelf ook mantelzorger. De Zorg voor jezelf Community biedt daarom een plek om hierover met elkaar ervaringen uit te wisselen, tips te delen en elkaar vragen te stellen. Ga naar het forum Vitaal door je loopbaan, waar mantelzorg één van de gespreksonderwerpen is, en praat mee.