Steun op het werk helpt je bij mantelzorg

Ben je naast je werk ook mantelzorger? Steun van je collega’s en leidinggevende is daarbij onmisbaar. Het maakt het combineren van werk en mantelzorg makkelijker.

Ondersteuning zoeken

Als mantelzorger kun je begrip en ondersteuning van je collega’s en leidinggevenden goed gebruiken. Toch vertellen veel zorgmedewerkers op hun werk niet of maar weinig over hun zorg voor een familielid of naaste. Ze vinden het lastig om daar aandacht voor te vragen.

Balans werk en mantelzorg

Waarom is het zo belangrijk om wél over je mantelzorg te praten op je werk? Door steun van collega’s en leidinggevenden lukt het vaak beter om een goede balans te vinden tussen werk en mantelzorg. Dit blijkt uit het onderzoek ‘Gezond blijven werken, ook met mantelzorg’ van de Vrije Universiteit Amsterdam.


Niets zeggen is geen oplossing

‘Mensen zijn bang om hun baan te verliezen,’ vertelt Marcel Garritsen, directeur Stichting Informele Zorg Twente, een steunpunt voor mantelzorgers. ‘Dat is begrijpelijk. Maar door niks te zeggen, vergroten mantelzorgers de kans op stress en sociale eenzaamheid.’

Niet willen klagen

‘Ook willen mantelzorgers niet klagen, omdat ze dan het gevoel krijgen te veel aan zichzelf te denken’, vervolgt Marcel. ‘Maar als je op tijd bij je leidinggevende aangeeft dat je het moeilijk hebt, kan er wat aan gedaan worden. Je kunt hulp of advies krijgen. Of een beroep doen op zorgvrijwilligers, die mantelzorgtaken even overnemen. Hoe beter je voor jezelf zorgt, hoe beter en langer je uiteindelijk voor anderen kunt zorgen.’

Verlofregelingen

Het onderzoek van Vrije Universiteit Amsterdam laat ook zien dat mantelzorgers maar weinig bekend zijn met verlofregelingen. Daar maken ze dan ook nauwelijks gebruik van. Als IZZ-lid kun je al je vragen over mantelzorg stellen aan de mantelzorgcoach. Zo kun je onder meer navragen van welke verlofregelingen jij gebruik kunt maken.

Tips

  • Een mantelzorgmakelaar kan je helpen bij het regelen van zorg, welzijn en financiën.
  • Je kunt een mantelzorgmakelaar ook inschakelen als je mantelzorg krijgt.
  • Vervangende mantelzorg kan tijdelijk de mantelzorg van je overnemen.

Meer info

Vanuit de aanvullende pakketten Zorg voor de Zorg van de IZZ Zorgverzekering krijg je een vergoeding voor een mantelzorgmakelaar en vervangende mantelzorg. 

De IZZ Zorgverzekering wordt uitgevoerd door VGZ voor de Zorg. Kijk op www.vgzvoordezorg.nl/vergoedingen.

Zelf aan de slag

Als IZZ-lid kun je al je mantelzorgvragen stellen aan verpleegkundigen van de IZZ-mantelzorgcoach. Dat kan telefonisch via 085 – 483 2100.