Hoe gaat een overgangsconsulent te werk?

Vanuit het aanvullende Zorg voor de Zorg-pakket van de IZZ Zorgverzekering ontvang je een vergoeding voor de overgangsconsulent. Maar hoe gaat een overgangsconsulent te werk?

Wellicht overweeg je om een bezoek te brengen aan een overgangsconsulent. Dan is het wel fijn om te weten wat je kan verwachten. Bij Praktijk uw Keerpunt gaan de overgangsconsulenten als volgt te werk. 

Intake gesprek 

Vaak begint een overgangsconsulent met een intake gesprek. Tijdens dit gesprek staat jouw persoonlijke verhaal centraal en is er ruimte om vragen te stellen. Er wordt gesproken over de klachten, waar komen ze vandaan, is het hormonaal bepaald, hoe zijn leefomstandigheden en eventuele medische klachten. De overgangsconsulent geeft vervolgens meer informatie en inzicht in de klachten. Hoe werkt een opvlieger nu precies. Wat gebeurt er in je lichaam tijdens de overgang en hoe ontstaan stemmingswisselingen. 

Behandelplan

Vervolgens kijk je samen naar mogelijke oplossingen of wijzigingen qua leefstijl. Belangrijk is dat je je goed voelt bij het behandelplan. Wellicht zijn meerdere consulten gewenst met de overgangsconsulent of is verdere ondersteuning nodig van andere hupverleners. Ook is het belangrijk om goed te kijken naar de leefstijl. Tijdens de overgang maken de eierstokken steeds minder oestrogeen aan. Omdat oestrogeen óók een beschermende functie heeft, word je kwetsbaarder voor hart- en vaatziekten en botontkalking. Daarom is het belangrijk om te zorgen voor voldoende ontspanning, sport en bewegen. Om op te letten qua eten (weinig suikers, cafeïne en alcohol). En af en toe bloeddruk en cholestrol op te meten. Hormoontherapie kan ook onderdeel zijn van het behandelplan.  

  Hormoontherapie

  Als de overgangsklachten te heftig zijn, kun je de hormonen die je lichaam zelf bijna niet meer aanmaakt (tijdelijk) aanvullen met hormoontherapie in de vorm van anticonceptiepillen, hormoonpillen of een hormoongel. Bespreek dit altijd eerst met de huisarts, gynaecoloog of overgangsconsulent, zodat je zeker weet dat je de juiste behandeling krijgt die het best bij jouw situatie past.

  Wil jij ook naar een overgangsconsulent?

  Een overgangsconsulent helpt bij fysieke en mentale overgangsklachten. Iets voor jou? De IZZ Zorgverzekering vergoedt je consulten via het aanvullende Zorg voor de Zorg-pakket. Kijk voor meer informatie op:
  - De IZZ Zorgverzekering door VGZ: www.vgzvoordezorg.nl/izz/overgangszorg
  - De IZZ Zorgverzekering door CZ: www.cz.nl/vergoedingen

  Interview met overgangsconsulent Desirée van Cleef

  Praten over de overgang? Veel medewerkers in de zorg bijten liever op hun tanden. ‘Mijn collega’s hebben nergens last van, ik voel me een aansteller’, wat het excuus ook is, overgangsconsulent Desirée van Cleef veegt het van tafel. ‘Het is de hoogste tijd dat zorgmedewerkers én werkgevers het taboe doorbreken.’

  Lees het interview