Deelname Nu zeg ik nee! Vijfdaagse heeft effect

​Met de Nu zeg ik nee! Vijfdaagse dagen IZZ en Vernet zorgmedewerkers uit om nee te zeggen. Want als je wat vaker nee zegt, kun je je eigen werkstress verlagen. Tijdens de Week van de Werkstress deden ruim 2.000 zorgmedewerkers mee. En met effect, zo blijkt uit een korte meting.

De Vijfdaagse bestaat uit een dagelijkse mail met een inspirerende video en concrete opdracht. Bijvoorbeeld een visualisatie oefening of een oefening om samen met collega’s te doen. 

Meedoen kan nog steeds.

We vroegen de deelnemers om voor en na hun deelname aan de Vijfdaagse een korte vragenlijst in te vullen. Uit deze meting blijkt dat op alle vragen een verbetering heeft plaatsgevonden en dat de deelnemers een positievere beleving hebben.

Na deelname aan de Vijfdaagse …

  • durven meer respondenten een eerlijke uitleg te geven bij hun “nee”.
  • durven meer respondenten nee te zeggen als het eigenlijk niet uitkomt.   
  • vinden minder respondenten het vervelend als iemand “nee” zegt.
  • zijn minder respondenten bang voor de negatieve consequenties van hun “nee”
  • ervaren minder respondenten stress omdat ze geen nee kunnen zeggen.  

Anouk ten Arve, programmamanager bij IZZ: “We kunnen natuurlijk niet zeggen of het nu wetenschappelijk bewezen effectief is. Toch geeft de meting aan dat op alle vragen een verbetering heeft plaatsgevonden en dat de deelnemers een positievere beleving hebben. Hier word ik heel blij van. We hebben ten slotte maar 5 dagen een hele korte interventie gevraagd.”

Over het initiatief

De druk op zorgmedewerkers neemt toe. Dat blijkt ook uit de cijfers van het jaarlijks IZZ-onderzoek naar Zorggebruik onder zorgmedewerkers. Zorgmedewerkers gebruiken steeds meer fysiotherapie en psychische zorg. En niet alleen in de zorg is de werkdruk hoog. Stress op de werkvloer is beroepsziekte nummer 1. Meer dan een miljoen mensen loopt jaarlijks het risico op een burn-out en andere werkgerelateerde psychische ziektes.  Daarom organiseerden ledencollectief IZZ en kennisnetwerk Vernet de Nu zeg ik nee! Vijfdaagse.