Psychische belasting

Werk is onderbelicht bij psychische hulp

Voor zorgmedewerkers is het werk één van de oorzaken van psychische klachten. In diagnoses en behandelingen blijft het werk echter vaak onderbelicht. Zo blijkt uit een onderzoek onder het IZZ ledenpanel. De uitkomsten gebruiken we om de IZZ Zorgverzekering te optimaliseren.

Emotionele uitputting meest voorkomende psychische klacht 

De deelnemers aan het ledenpanel noemen emotionele uitputting, werkgerelateerde problemen en depressie als de meest voorkomende psychische klachten. We weten dat ruim 5 procent van de medewerkers in de zorg psychische hulp inschakelt. 

Depressie in plaats van burn out

Uit aanvullende interviews blijkt dat deelnemers aan het ledenpanel de diagnose depressie krijgen, terwijl er sprake kan zijn van een burn out. Een burn-out wordt meer gezien als werkgerelateerd dan een depressie. In de behandeling komt het werk dan ook meer aan bod. Bij de diagnose depressie komen werkgerelateerde klachten en oplossingen in de behandeling mogelijk minder aan bod. 

Wat doen we met de resultaten?

Met VGZ voor de Zorg, de uitvoerder van onze IZZ Zorgverzekering, onderhandelen we over vergoedingen bij werkgerelateerde psychische klachten in de aanvullende pakketten. We werken samen met GGZ Nederland om de diagnostiek te verbeteren. En je kunt als IZZ lid gebruik maken van gratis online zelfhulp modules via het ledenvoordeel. Deze helpen je in een vroeg stadium hulp te vinden.

Meer lezen

Wil je ook deelnemen aan het ledenpanel?

Ga naar izz.nl/ledenpanel.

Deel mee in de IZZ Community

In de IZZ Community delen medewerkers in de zorg tips, ervaringen en dilemma's met elkaar. Ook over fysieke en psychische belasting. Kom naar het forum Gezond werken in de zorg en deel mee.