IZZ ledenpanel: Werk is onderbelicht bij psychische hulp

Voor zorgmedewerkers is het werk één van de oorzaken van psychische klachten. In diagnoses en behandelingen blijft het werk echter vaak onderbelicht. Zo blijkt uit een onderzoek onder het IZZ ledenpanel. De uitkomsten gebruikten we om de IZZ Zorgverzekering te optimaliseren.

Emotionele uitputting meest voorkomende psychische klacht 

De 441 deelnemers aan het ledenpanel noemen emotionele uitputting, werkgerelateerde problemen en depressie als de meest voorkomende psychische klachten. We weten dat in 2016 ruim 5 procent van de medewerkers in de zorg psychische hulp inschakelde. 

Tevredenheid behandeling 

17 procent van de deelnemers geeft aan ontevreden te zijn over de behandeling. Dat komt vooral door het resultaat, de behandelaar of de kosten. Uit de persoonlijke gesprekken die we met deelnemers aan het ledenpanel voerden, bleek vervolgens dat:  

  • Het werk niet altijd terugkomt in diagnose en behandeling. Terwijl het werken in de zorg vaak een van de oorzaken is bij psychische klachten.  
  • IZZ leden beginnende psychische klachten vaak niet direct serieus nemen. Terwijl juist een vroege signalering en aanpak kan voorkomen dat je ‘van de regen in de dip’ belandt. IZZ leden hebben bovendien moeite om de poh-ggz op te zoeken. Zij hebben vaak twijfels bij de kennis en kunde van de poh-ggz.

Depressie in plaats van burn out

Uit de aanvullende interviews blijkt dat deelnemers aan het ledenpanel de diagnose depressie krijgen, terwijl er sprake kan zijn van een burn out. Een burn-out wordt meer gezien als werkgerelateerd dan een depressie. In de behandeling komt het werk dan ook meer aan bod. Bij de diagnose depressie komen werkgerelateerde klachten en oplossingen in de behandeling mogelijk minder aan bod. 

Soorten psychische hulp 

Basis ggz
(bijvoorbeeld psycholoog)  
46%
Huisarts/praktijkondersteuner
huisarts ggz (poh-ggz)
44%
Bedrijfsarts 20%
Specialistische ggz
(bijvoorbeeld psychiater)
18%
(Bedrijfs)maatschappelijk werk 8%
Online zelfhulp  2%
Overig 6%

30 procent van de zorgmedewerkers met psychische zorg krijgt medicatie.

Wat doen we met de resultaten?

  1. Met VGZ voor de Zorg, de uitvoerder van onze IZZ Zorgverzekering, onderhandelden we over vergoedingen bij werkgerelateerde psychische klachten. Dat heeft een vergoeding voor mindfulness bij burn-outklachten opgeleverd, die vanaf 2018 opgenomen is in het aanvullende Zorg voor de Zorg pakket. 
  2. Daarnaast werken we samen met GGZ Nederland om de diagnostiek te verbeteren. 
  3. En je kunt als IZZ lid gebruik maken van gratis online zelfhulp modules via het ledenvoordeel. Deze helpen je in een vroeg stadium hulp te vinden.

Wil je ook deelnemen aan het ledenpanel?

Ga naar izz.nl/ledenpanel.

Zorg voor jezelf Community

In de Zorg voor jezelf Community delen medewerkers in de zorg tips, ervaringen en dilemma's met elkaar. Ook over fysieke en psychische belasting, bijvoorbeeld in het forum Vitaal door je loopbaan. Doe je mee?