Neem regelmatig een korte break

Je kunt maximaal 90-120 minuten aangesloten geconcentreerd kunt werken. Dat blijkt uit onderzoek. Zorg daarom regelmatig voor een quality break, een paar minuutjes is voldoende. Tips om je accu op te laden.

1. Kijk eens naar jezelf

Stop! Sta op een dag regelmatig stil en focus je aandacht enkele minuten op jezelf. Check of je lichaam onnodig spanningen vasthoudt. Heb je je schouders los? Tanden niet op elkaar geklemd en hoe houd je je handen? Wees creatief en benut de mogelijkheden die de dag biedt om even bij jezelf stil te staan. ‘Voel’ op die momenten hoe het met je gaat en laat alle spanning even los.

2. Haal diep adem

Ademhalen gaat gelukkig automatisch. Bij spanning en drukte wordt onze ademhaling sneller en oppervlakkiger. Dat is niet zo erg voor even, maar het moet niet te lang duren.

Je kunt je herstel en ontspanning bevorderen door je op je ademhaling wat te vertragen:

  • Adem via je neus rustig en diep in. Voel en luister hoe de lucht zachtjes naar binnen gaat.
  • Adem rustig uit via je mond, houd daarbij je lippen ontspannen. Concentreer je opnieuw op het geluid en het gevoel.

Doe dit een aantal keren per dag en ervaar de voordelen.

3. Ga op mentale vakantie

Ga even een paar minuutjes op mentale vakantie. Denk eens terug aan dat mooie of fijne moment. Als je op je telefoon een vakantiefoto hebt staan, pak die er eens bij en probeer te voelen wat je toen voelde.

Vitaal door je loopbaan: praktische tips

Je hebt het mooiste beroep ter wereld. Maar zorg je ook goed voor jezelf? We bieden je graag praktische tips om met je eigen gezondheid aan de slag te gaan.

Bekijk onze andere tips