"Supermooi werk maar niet iedereen kan het"

Daan van der Vlist is gezinshuisouder van twee jongens bij de William Schrikker Groep Zorg en Wonen én pleegouder. Heftig werk maar de voldoening die het ‘werk’ geeft is het dubbel en dwars waard, vinden Daan en zijn partner Jan-Willem.

Op de dag dat Daan en Jan-Willem klaar zaten voor de ontvangst van de twee jongens kwamen ze niet. Ze zaten in een vliegtuig. Om de overdracht of beter, de uithuisplaatsing te voorkomen, had oma de kinderen halsoverkop meegenomen  naar het buitenland. Bij aankomst op de luchthaven werden ze nog voor de douane opgevangen en vervolgens met het eerste het beste vliegtuig teruggevlogen naar Nederland. “Later begrepen we dat er toen in het vliegtuig tegen Franklin is gezegd dat ze op weg waren naar huis, terug naar hun moeder. Pas toen Franklin hier bij ons in de woonkamer stond, hoorde hij dat dit niet zo was. Hij reageerde woest. Logisch natuurlijk”, zegt Daan, “het is heel belangrijk dat je altijd eerlijk bent.“

Werk en privé lopen altijd door elkaar

Als gezinshuisouder bij de William Schrikker Groep Zorg en Wonen heb je een baan in loondienst en krijg je net als je collega’s een vast salaris en vrije dagen. Althans, op papier. Want in de praktijk ben je als gezinshuisouder feitelijk 7 dagen per week, 24 uur per dag aan het werk. De kinderen wonen bij jou en de zorg stopt nooit. Je thuis, werk en privé lopen door elkaar. Dat heeft zeker zo z’n voordelen vindt Daan. Je maakt het verschil voor twee kinderen, je hebt alle vrijheid én tegelijk de zekerheid en ondersteuning van een grote organisatie.

Deze manier van leven bevalt hem en zijn partner dan ook zeer goed. Al is het zeker niet altijd gemakkelijk. “Het is supermooi werk maar ik denk niet dat iedereen het kan. Je hele leven gaat op de kop. Alles draait om de kinderen. En al is het soms zwaar, we doen er alles aan om te voorkomen dat de kinderen weer uit huis zouden moeten omdat wij het niet aankunnen”, zegt Daan.

De twee mannen werden al in 2005 pleegouders. Toen kwam Jeroen, zes jaar oud bij hun wonen. Jeroen zat op dat moment al anderhalf jaar lang in een crisisopvang. Zijn ouders hadden geen woning, geen geld en niet de juiste opvoedingscapaciteiten. Vier jaar later kwam Jaap, een tweede pleegkind in het gezin. Hij was ook zes jaar op dat moment.

Eens in de zes weken kwam een pleegzorgwerker over de vloer. Op een dag wees hij Daan en Jan-Willem op het bestaan van de gezinshuisformule en opperde of dat misschien iets voor hun was. Daan: “Ja! Het leek mij meteen wel wat. We hebben het een en ander uitgezocht en toen Franklin en Timothy kwamen, heb ik mijn baan in het ziekenhuis opgezegd om fulltime voor de vier kinderen te gaan zorgen”.

Prettige bijkomstigheid

Als gezinshuisouder krijgt hij ondersteuning van een gezinshuiscoach en een orthopedagoog. En soms bijscholing. Dat is een prettige bijkomstigheid van het dienstverband. Een nadeeltje is dat vrije dagen opnemen, zoals andere werknemers doen, zo goed als onmogelijk is.

“We zijn er misschien een beetje naïef ingestapt. Eén keer in de zes weken zouden we een weekend vrij zijn, maar dat lukt helemaal niet. De jongens konden dan bijvoorbeeld naar een zorgboerderij.  Ze zijn daar een paar keer geweest, maar er was geen klik. We vragen wel eens vrienden of familieleden om op te passen. Dat lukt wel. Maar structureel,  om de zoveel tijd een heel weekend, is best veel gevraagd. En op vakantie… ook daarin wil je zoveel mogelijk een gewoon gezin zijn. We nemen de jongens dus het liefst alle vier mee. Tegelijkertijd betekent dat dus eigenlijk dat het ‘werk’, gewoon altijd doorgaat.”

De William Schrikker Groep heeft twee werkeenheden om kinderen met een beperking onderdak te bieden: Pleegzorg en  Zorg en Wonen. Onder die laatste noemer vallen de gezinshuizen. Hiervan zijn er momenteel negen Nederland, de William Schrikker Groep wil dit aantal graag uitbreiden.

Gezinshuisouder worden?

Een gezinshuisouder die bij William Schrikker Zorg en Wonen in dienst komt heeft minimaal een opleiding op MBO-niveau (bij voorkeur agogisch of zorggericht). Daarnaast gelden er  eisen op het gebied van huisvesting en dient er specifieke aandacht voor veiligheid en calamiteiten te zijn.

Meer weten? Neem dan contact op met Harm Vink via  havink@wsg.nu of 088-5261655. 

*De namen van de kinderen zijn om redenen van privacy gefingeerd.