IZZ Zorgverzekering

Gecontracteerde zorg in de natura- en restitutiepolissen van de IZZ Zorgverzekering

Binnen het aanbod van de IZZ Zorgverzekering kun je kiezen voor een naturapolis of een restitutiepolis. Het verschil voor jou als verzekerde gaat over de vergoeding voor gecontracteerde en voor niet-gecontracteerde zorg. Zowel CZ als VGZ bieden een natura- én een restitutiepolis aan binnen het aanbod van de IZZ Zorgverzekering. We leggen het hier verder uit.

De naturapolis: alleen 100% vergoeding bij gecontracteerde zorgaanbieders

Bij een naturapolis hebben VGZ en CZ contracten gesloten met zorgverleners en -instellingen en krijg je 100% vergoeding als je naar deze gecontracteerde zorgaanbieders gaat. CZ en VGZ betalen dan direct de zorgkosten aan de zorgverlener. Wil je toch naar een niet-gecontracteerde zorgverlener? Dat kan, maar je krijgt niet de hele rekening vergoed. Je betaalt dan zelf een deel van de kosten.

Hoe hoog de vergoedingen voor niet-gecontracteerde zorg zijn bij de verschillende naturapolissen van VGZ en CZ, zie je op de pagina zorgverzekering. De premie voor een naturapolis is lager dan voor een restitutiepolis.

Vrije zorgkeuze met een restitutiepolis

Als je een restitutiepolis kiest, is de vergoeding bij gecontracteerde zorgaanbieders 100%. Bij niet-gecontracteerde zorgaanbieders is de vergoeding 100% van het marktconforme tarief. Je hebt daarom ruimere keuze uit zorgaanbieders waarvoor je 100% vergoeding ontvangt dan bij een naturapolis. De restitutiepolis wordt dan ook wel de polis met vrije zorgkeuze genoemd. De premie voor een restitutiepolis is hoger dan voor een naturapolis.

Benieuwd of jouw zorgverlener is aangesloten bij CZ of VGZ?

Het wordt steeds belangrijker om te weten of jouw zorgverzekeraar een contract heeft met het ziekenhuis of de zorgverlener van jouw keuze, zodat je voorbereid bent op de vergoeding die je wel of niet kunt verwachten. 

Je kunt via de sites van VGZ en CZ controleren of zij een contract hebben met een bepaalde zorgverlener.