Vergoeding psychologische zorg (GGZ) 2016

Mensen die in de zorg werken, gaan vaker naar een psycholoog of psychiater. Voor veel psychologische zorg krijgt u een vergoeding vanuit de basisverzekering. 

Uw huisarts verwijst u naar de juiste psychologische zorg

Voor lichte klachten kunt u dicht bij huis terecht: u wordt geholpen door uw huisarts of de praktijkondersteuner GGZ van uw huisarts. De huisarts kan u doorverwijzen naar de Generalistische Basis GGZ of de Specialistische GGZ. De huisarts bepaalt in overleg welke zorg het best bij u past. U kunt ook doorverwezen worden door een bedrijfsarts, specialist ouderengeneeskunde, medisch specialist, psychiater, arts verstandelijk gehandicapten of straatdokter

Vergoeding psychologische zorg vanuit de basisverzekering

Huisartsenzorg met ondersteuning van de praktijkondersteuner GGZ Volledige vergoeding
Generalistische Basis GGZ Volledige vergoeding
Specialistische GGZ Volledige vergoeding

Bij welke zorgaanbieder kan ik terecht?

Basisverzekering Variant Natura

Hebt u de basisverzekering Variant Natura? Dan kunt u terecht bij alle zorgaanbieders met wie we een contract hebben, naar GGZ verbonden aan een ziekenhuis en naar GGZ door een GGZ-instelling inclusief verblijf. De gecontracteerde zorgaanbieders vindt u in Vergelijk en Kies. Gaat u naar een andere zorgaanbieder? Dan krijgt u 80% vergoed op basis van het gemiddeld gecontracteerd tarief.

Basisverzekering Variant Restitutie

Hebt u de basisverzekering Variant Restitutie? Dan kunt u naar alle zorgaanbieders. U krijgt dan 100% vergoed op basis van het marktconform tarief.

Omzetplafond

Wij maken met bepaalde zorgaanbieders afspraken over de hoeveelheid zorg die een zorgaanbieder per jaar mag verlenen. Dit noemen we een omzetplafond. Zo’n omzetplafond geldt bijvoorbeeld voor instellingen die generalistische basis GGZ verlenen.

Het ministerie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft ons en de andere zorgverzekeraars de taak gegeven om zorgkosten beheersbaar te houden. Door een omzetplafond in te stellen, houden we de zorgkosten in Nederland in de hand. Daarnaast willen we zorgaanbieders stimuleren om de zorg zo efficiënt mogelijk te organiseren. Want het is belangrijk dat zorg voor iedereen toegankelijk en betaalbaar blijft.

Kunt u niet terecht bij de zorgaanbieder van uw voorkeur? Neem dan contact op met de afdeling Zorgadvies en bemiddeling via telefoonnummer 088 - 131 16 12 (lokaal tarief). Wij bekijken dan samen met u de mogelijkheden.

Eigen risico

Wordt u doorverwezen naar de Generalistische Basis of Specialistische GGZ? Dan betaalt u eerst uw eigen risico. 

Toestemming nodig voor gespecialiseerde GGZ met verblijf

Voor gespecialiseerde GGZ mét een opname (verblijf) hebt u vooraf onze toestemming nodig. Gaat u naar een zorgaanbieder met wie wij voor deze zorg een contract hebben? Dan regelt uw zorgaanbier dat. Bij een zorgaanbieder zonder contract moet u de toestemming zelf aanvragen.