Aan de slag

Vijf tips voor meer werkplezier in de zorg

Zorg jij voor patiënten? Goede sfeer op je werk? Grote kans dat je dan met plezier naar je werk gaat. En dat is belangrijk. Want werkplezier zorgt ervoor dat je met energie je werk in de zorg kunt doen. Vijf tips voor werkplezier voor de zorgmedewerker.

1. Breng je energiegevers en -vreters in balans

Heb je te weinig werkplezier? Dan kan het zijn dat je te veel dingen doet die energie vreten, en te weinig dingen die energie geven. Deze top 3 van energiegevers kwam uit onderzoek van PGGM&CO en IZZ:

  1. het zorgen voor patiënten en cliënten (23%)
  2. de werksfeer (21%)
  3. de samenwerking in het team (19%)

Deze dingen dragen volgens medewerkers in zorg en welzijn het meeste bij aan hun werkplezier. Energievreters op het werk zijn vaak het gebrek aan ontwikkelmogelijkheden en waardering van de leidinggevende. Zet jouw gevers en vreters eens naast elkaar en kijk wat je kunt doen om de balans te verbeteren.

Lees meer over je Energiebalans
 

illustratie energiegevers en enrgievreters

Test in 10 minuten je energiebalans

  • Direct inzicht in jouw energiegevers en -vreters met de IZZ Zelfscreener
  • Voor alle zorgmedewerkers met de IZZ Zorgverzekering door CZ of VGZ
  • Klaar in 10 minuten
  • Ontvang meteen je persoonlijke uitslag met handige tips

2. Werk aan de sfeer in het team

Plezier in het werk is voor iedereen belangrijk. Maak er een gezamenlijk doel van. Investeer in de relatie met je zorgcollega’s. Bespreek niet alleen het werk en patiënten met elkaar maar deel ook privézaken, organiseer een teamuitje of geef elkaar vaker een compliment.

3. Leer wat nieuws

Je bent nooit te oud om te leren. Doe een cursus, ga naar een workshop of congres. Door nieuwe dingen te leren, blijf je fris en krijg je nieuwe inzichten. En nieuwe vaardigheden maken het werk ook weer leuker en interessanter.

4. Zorg voor vrijheid

Het blijkt uit veel van onze onderzoeken onder zorgmedewerkers. Wie zijn werk (voor een deel) zelf in kan vullen, voelt zich serieus genomen en gesteund. Kijk dus welke ruimte jij hebt om zelfstandig te kunnen werken en bespreek het met je leidinggevende.

5. Schrijf op wat er goed gaat

Schrijf elke avond – of aan het einde van elke werkdag – drie dingen op die goed gingen op je werk. Zo train je je ‘geluksspier’ en ga je na verloop van tijd als vanzelf positiever naar de wereld (en je werk) kijken.
 

Afbeelding verwijderd.

Meer energie met de Glimlach challenge

De Glimlach Challenge van IZZ tovert een glimlach op je gezicht. En dat geeft niet alleen jouw energiepeil een boost, maar ook je werkplezier. Ontvang vijf weken lang elke maandag een leuke opdracht in je mailbox. Meer dan 800 zorgmedewerkers deden al mee.

Schrijf je in voor de IZZ nieuwsbrief

Maandelijks het laatste nieuws over gezond werken in jouw mailbox!