Artikel

Wat vertelt jouw hart je?

Vermoeid terugkomen van vakantie. Het gevoel hebben dat je nog niet goed uitgerust bent. Klinkt bekend? Dat is niet zo gek. Want na zo’n lange periode van drukte, is een ruime hersteltijd noodzakelijk. Het is goed om even pas op de plaats te maken om te kijken hoe het met jóu gaat. Zie het als een zelftest.


Herken de signalen

Door je werk in de zorg weet jij waarschijnlijk wel dat het menselijk lichaam werkt als één groot instrument. Je lichaam geeft signalen door om te laten weten hoe je in je vel zit. Gespannen spieren, een snelle ademhaling, hoofdpijn, misselijkheid of constant onrust voelen omdat je op je tandvlees loopt. Ook jouw pols zegt veel over jouw welzijn en stresslevel.

Meten is weten

Niet voor niets meten veel zorgmedewerkers regelmatig zelf hun hartslag en/of bloeddruk met een bloeddrukmeter. Vanaf je veertigste neemt de kans op een hoge bloeddruk toe. En zoals je misschien wel weet daarmee óók de kans op een hartinfarct of beroerte. Maar als je er een gewoonte van maakt om bijvoorbeeld maandelijks een meting te doen, kun je kijken of je door gezonder leven je bloeddruk omlaag krijgt. Daarbij is het handig om een bloeddrukdagboek bij te houden of de geheugenfunctie van je bloeddrukmeter te hanteren. Hoe lager je bloeddruk, hoe beter.

Belangrijke bloeddruk waarden bij thuismeten

  • 120/80 of lager is een ideale bloeddruk
  • 140/90 of hoger is een hoge bloeddruk
  • 135/85 of hoger is een hoge bloeddruk (bij thuismeten)
  • 180/110 of hoger is een ernstig verhoogde bloeddruk

Tot rust brengen

Een hartslag die je in je keel voelt, een bonzend hart dat je borst uit klopt, een ademhaling die je over het randje duwt van een paniekaanval. Je kunt beginnen met iets heel simpels om je lichaam te leren dat het niet in stressstand hoeft te staan, maar dat het ook weer “uit” mag: je ademhaling tot rust brengen. En het mooie is: deze succesvolle techniek heeft niets te maken met “erin geloven of niet” De biologie van het menselijk lichaam doet namelijk zijn werk. Het enige wat je hoeft te doen is letterlijk je ademhaling de ruimte te geven. Van borst naar buik. Je ademhaling functioneert namelijk als de aan-uitknop van je stress- systeem. Reguleer je je ademhaling, dan vertraagt automatisch ook je hartslag, ontspannen je spieren en daalt je stresshormoonlevel. Langzamer en dieper ademhalen geeft je zenuwstelsel direct een ontspanningsreactie, waardoor je je meteen rustiger voelt. Online zijn er allerlei methodes die je dit leren.

Signalen van stress

Naast onze onderzoeken naar gezond werken in de zorg hebben we ook voor jou als individuele zorgmedewerker een wetenschappelijk onderbouwde test gemaakt. In samenwerking met ARQ Nationaal Psychisch Traumacentrum: de IZZ Zelfscreener. Heb jij last van stress? Waarschuwt jouw lichaam je hiervoor? Hoe langer jij er onvoldoende aandacht voor hebt, hoe harder jouw lijf alarmsignalen gaat afgeven. Met uiteindelijk het bereiken van een volledige stilstand: het punt waarop je overwerkt bent en je helemaal niets meer kunt. Maak jij je daarover zorgen? Dan is het goed om beter inzicht te krijgen in hoe jij omgaat met stresssituaties. Dat kan dus met de IZZ Zelfscreener (tot 12 november 2021 tijdelijk beschikbaar voor niet-leden). 

Meer lezen

Meten is weten. Met tests en onderzoeken kom je erachter waar je vastloopt, waar je op moet letten en waar verbetering mogelijk is. Daarom kijken wij als IZZ met een onderzoekende blik naar de zorg in zijn geheel. En steken we met de Monitor Gezond werken in de zorg jaarlijks de peilstok in de zorgsector.