Artikel

InBalans: de uitgebreide variant van InDialoog

InBalans combineert de wetenschappelijke aanpak van InDialoog met de praktische tools van InActie. Deze uitgebreide variant is ideaal voor (zorg)organisaties die aan het begin staan van het verbeteren van het organisatieklimaat.

Hoge werkdruk, toenemende mate van agressie naar zorgpersoneel en een verstoorde werk-privé balans vormen specifieke risico’s voor zorgmedewerkers. Er is een bovengemiddeld hoog ziekteverzuim en hoge uitstroom, waardoor de kwaliteit van zorg onder druk komt te staan. InBalans is een bewezen effectieve aanpak die gezond werken in de zorg stimuleert. Alle lagen van de organisatie gaan met elkaar in gesprek. Teams zoeken zelf naar oplossingen en gaan, samen met bestuurders, over tot concrete actie om gezonder en veiliger te kunnen werken. 

Concrete gedragsverandering

InBalans bestaat uit de wetenschappelijke aanpak van InDialoog met de praktische tools van InActie. De gecombineerde aanpak maakt specifieke problemen waar teams tegenaan lopen bespreekbaar en zet concrete gedragsverandering in gang. Dit leidt tot minder verzuim en een gezonder en veiliger organisatieklimaat.

De looptijd van InBalans is zes maanden. In dit halfjaar gaan maximaal zeven teams binnen één zorgorganisatie aan de slag met InBalans.  Net zoals Indialoog doorlopen ze vier stappen. Ze maken hierbij gebruik van  verschillende (digitale) tools van InActie; materialen om medewerkers te stimuleren om bepaald gewenst gedrag te vertonen. Denk hierbij aan een digitaal portaal, bordspel en nudge tools.

“Medewerkers durven elkaar nu aan te spreken over regeldruk en zoeken samen naar oplossingen”

Petra de Rijcke (GGZ Drenthe)

De voordelen van InBalans

  • Een duurzaam gezondere werkomgeving
  • Meer betrokken medewerkers
  • Bewezen lager ziekteverzuim
  • Gezonde en aantrekkelijke organisatie
  • Minder verloop en meer behoud

InBalans voor de ggz

InBalans hebben we samen met creatief bureau InHealth ontwikkeld voor de ggz. Organisaties in de ggz kunnen via het O&O-fonds subsidie aanvragen. Er is nog ruimte voor 5 organisaties.

Lees meer over InBalans

Op de site van InBalans vindt u meer informatie over deze aanpak. U kunt daar ook een vrijblijvend gesprek aanvragen over hoe u de aanpak kunt inzetten binnen uw organisatie.

Downloads