Laat medewerkers praten over agressie

Het afgelopen half jaar had 61% van de zorgmedewerkers te maken met agressie. Dat weten we uit eigen onderzoek. Een goed agressiebeleid is dus essentieel. Dat houdt ook in dat je agressie bespreekbaar maakt in je zorgorganisatie. Hoe doe je dat?

Praten is nodig

Medewerkers die zich onveilig voelen kunnen niet dezelfde zorg bieden als collega’s die zich wel veilig voelen. Extra lastig is dat angst voor agressie vaak onder de oppervlakte blijft. Medewerkers weten niet wat ze ermee aan moeten en houden zich stil. Voor een veilig werkklimaat is erover praten onmisbaar. Laat medewerkers vertellen wat hen dwarszit.

Filmpje om gesprek te openen

Het filmpje hieronder helpt om een gesprek over agressie te openen. Stuur het door naar de medewerkers in je zorgorganisatie. En vraag hen welke ondersteuning ze verder kunnen gebruiken om het onderwerp te bespreken. 

Agressiebeleid verbeteren

Wil je het agressiebeleid in je zorgorganisatie verbeteren? De website duidelijkoveragressie.nl geeft veel informatie. Je vindt er verhalen en filmpjes van zorgorganisaties die er al ver in zijn. Je vindt er ook de app Veilig Huisbezoek. Daarmee kunnen zorgmedewerkers vóór een huisbezoek de risico’s op agressie inschatten en mogelijke maatregelen nagaan.

VeiligPlus-aanpak in de gehandicaptenzorg

Voor organisaties in de gehandicaptenzorg hebben we de VeiligPlus-aanpak. We hebben deze samen met de sociale partners in de gehandicaptenzorg ontwikkeld. Het is een methode om agressie bespreekbaar te maken. De bijbehorende website legt de methode uit en geeft praktijkverhalen.

Zelf aan de slag?