Blogs Roland Kip

Brug met drie pijlers

Klinkt het heel gek als ik zeg dat IZZ een gouden formule is? Waarschijnlijk niet, waar ben ik anders directeur voor? Maar het is echt zo. Ik begrijp ook wel dat mensen ons vooral associëren met een zorgverzekering. Maar je zou IZZ tekortdoen als je alleen naar die verzekering kijkt.

Toegegeven, de IZZ Zorgverzekering is onze basis. Een belangrijke pijler onder ons bestaan als stichting. En onderdeel van verschillende cao’s. Tot op de centimeter afgestemd op wat er nodig is. Want wij weten precies waar de schoen in de zorg kan wringen als het om gezondheid gaat. Maar er is ook een tweede pijler. Zeker zo belangrijk als de eerste. Die gaat over onderzoek en projecten om de gezondheid en inzetbaarheid te verbeteren. Over thema’s als burn-out, overgang, stress, arbeidsfysiotherapie en het organisatieklimaat. Daar verdiepen we ons in, samen met het zorgveld en wetenschappers. We komen met werkende oplossingen, die bijdragen aan gezond werken en gezond leven. Aan vitaal blijven. En niet alleen tot aan je pensioen.

Goede krachten wegkapen

Willen dat onderzoek en die projecten echt slagen, dan hebben we elkaar in de zorg
hard nodig. Al die zorgwerkgevers en -medewerkers zijn onze derde pijler. We hebben
anderen nodig om elkaar te bevragen, te helpen en te versterken. Niets gaat vanzelf en de uitdagingen zijn enorm. Financieel, personeel, inhoudelijk. Dan helpt het niet om alleen je eigen organisatiegrenzen te bewaken en goede krachten ergens anders weg te kapen. We hebben elkaar nodig om tot duurzame, werkende oplossingen te komen. Sterker nog, ook buiten de zorg hebben we medestanders en support nodig. De zorgverzekeraar mag de oude reflex van beheersen en bezuinigen ook af en toe loslaten ten gunste van investeringen en innovaties die de zorg gezonder maken. Zo dragen investeringen bij aan bezuinigingen op termijn. Ook het zorgonderwijs vraagt nu om investeringen in plaats van bezuinigingen en een numerus fixus. En de politiek? Die mag kaders scheppen om de regelgeving minder knellend en tijdrovend te maken. Dat pad is al voorzichtig ingeslagen. Zo zie je dat we nog veel meer partijen, ook buiten de zorg, nodig hebben voor een gezonde sector. Samen bouwen we een brug naar een gezond Nederland, via een gezonde zorgsector die daaraan bijdraagt. Daar werken we samen aan. Mijn ideaal.

IZZ-directeur Roland Kip

Roland Kip
Algemeen directeur Stichting IZZ