Grenzen aangeven

Korte check: hoeveel van uw medewerkers onder 36 jaar zochten vorig jaar psychische hulp? En weet u wie? Eén op de tien jonge zorgmedewekers zocht in 2018 namelijk mentale assistentie. 4% meer dan hun oudere collega's. Hoe dat komt?

Grenzen leren herkennen en vervolgens ook nog durven aangeven, is vaak lastig. Zeker als je ergens pas net werkt. Tel hierbij op dat je jong bent en je graag wilt bewijzen. Resultaat: mentale druk. En dan groei je ook nog op in een tijd van ongekende mogelijkheden, prikkels en maakbaarheid. Naast werk wil je fit blijven, onderhoud je je rijke sociale leven en ontwikkel je jezelf op persoonlijk én professioneel vlak. En dan hebben we het nog niet over de hoge werkdruk waar sowieso al sprake van is in de zorg.

Met stip op nummer één: praat met uw mensen

Gelukkig kan een werkgever veel doen om zijn jong personeel te helpen. Met stip op nummer één: praat met uw mensen. Ook als u zelf druk voelt. Eng? Zeker. Maar, als u niet open bent, waarom zouden zij het dan wel zijn? Maak stress onderwerp van gesprek! Of organiseer een sessie over werkdruk. Start een nieuwe medewerker? Ga meteen met hem zitten. ‘Weet dat je bij me terechtkunt als je te veel druk ervaart. Ik probeer je dan zo goed mogelijk te helpen.’

Sommige – oudere – collega’s kunnen juist goed dealen met die druk. Laat hen helpen! Maak ze buddy van een nieuwe medewerker. Zo zorg je samen voor een veilige sfeer en werkt iedereen met plezier. Want is dat uiteindelijk niet het allerbelangrijkste?

Miek Crouzen is trainer en adviseur bij YoungWorks. Hier helpt ze organisaties een brug te slaan tussen verschillende generaties.