Mantelzorg maakt sneller ziek

Mantelzorg verlenen is een extra gezondheidsrisico voor zorgmedewerkers. Tot deze conclusie komen we in ons onderzoek ‘Gezond werken in de zorg’ onder 11.000 zorgmedewerkers. Maar we laten ook zien hoe u als zorgorganisatie dit risico kunt beperken.

Klachten door fysieke belasting en stress

Zorgmedewerkers die ook mantelzorger zijn, hebben vaker last van gezondheidsproblemen. Vaak gaat het om klachten aan het bewegingsapparaat. Ze tillen veel en werken in een ongemakkelijke houding. Daarnaast hebben ze last van stress doordat het werk en mantelzorg elkaar in de weg zitten. Dit blijkt uit het onderzoek ‘Gezond werken in de zorg’ dat we samen met de Erasmus Universiteit Rotterdam uitvoerden. Er deden 11.000 zorgmedewerkers aan mee.

Taken niet kunnen uitvoeren

Van zorgmedewerkers met mantelzorgtaken heeft 87% klachten aan het bewegingsapparaat. Een derde ervaart het werk vaak of altijd als belastend. Ruim een kwart heeft het afgelopen jaar taken in het werk niet kunnen uitvoeren door klachten aan het bewegingsapparaat.

Werk-privéconflict

Mantelzorgers vinden het werk in de zorg veeleisend. Het heeft daardoor grote invloed op hun privéleven. Bij 65% van de mantelzorgers speelt er soms een werk-privé-conflict. 15% van de mantelzorgers ervaart dit conflict vaak of altijd.

Beleid fysieke belasting niet altijd bekend

Bijna de helft van de mantelzorgers kent de procedures en afspraken over fysieke belasting slechts gedeeltelijk. En 1 op de 10 is helemaal niet bekend met het beleid voor fysieke belasting. Terwijl bij medewerkers die dit beleid goed naleven lichamelijke klachten met gemiddeld 35% afnemen.

Wat kunt u als zorgorganisatie doen?

Als zorgorganisatie kunt u uw mantelzorgers ondersteunen. Daarmee draagt u bij aan hun gezondheid. 

Mantelzorgers versus niet-mantelzorgers