Laagdrempelige hulp bij psychische klachten

Zorgmedewerkers die minder goed in hun vel zitten door problemen thuis of op het werk? Medewerkers van het OLVG kunnen in zo’n situatie naar de interne counselor. De kortdurende psychosociale hulp is laagdrempelig en gesprekken kunnen vaak meteen starten.

Inzicht in problemen

De counselor geeft zorgmedewerkers in een aantal gesprekken beter inzicht in hun problemen. En in mogelijke oplossingen. Soms krijgen zij opdrachten voor thuis mee. Zo nodig doen ze samen praktische oefeningen. Medewerkers krijgen ondersteuning maar blijven wel zelf verantwoordelijk. Het is aan hen wat ze doen met de inzichten en vaardigheden die zij leren.

Voordelen van counselor binnen zorgorganisatie

Voordeel van de eigen, interne counselor in het Amsterdamse OLVG is dat deze de cultuur van het ziekenhuis kent. En de counselor kent ook het werk, dus weet waar medewerkers tegenaan kunnen lopen. Een ander voordeel is dat de medewerkers snel hulp krijgen. Vaak kunnen de gesprekken meteen starten.


Effectief

Counseling aanbieden binnen de zorgorganisatie is effectief, merkt het OLGV. Zowel bij problemen op het werk als bij privéproblemen. Het leidt tot minder verzuim.