Vitaliteit en preventie

Nieuwe RI&E voor de Zorg

Riepair ontwikkelde samen met IZZ een nieuwe RI&E voor de zorg. ZGT testte de nieuwe RI&E en vertelt over hun ervaringen.

Bron-aanpak werkt!

Is jullie RI&E een stoffig instrument? Is de RI&E omslachtig om uit te voeren en te arbeidsintensief om na te leven? En draagt de RI&E niet direct bij aan het verbeteren van de werkomstandigheden in de zorg? Wellicht dat de nieuw ontwikkelde RIE voor de Zorg uitkomst biedt. Ziekenhuis Groep Twente (ZGT) testte de nieuwe RIE.  

De nieuwe RIE is een eenvoudige, praktisch bruikbare tool waarmee je tijdens het uitvoeren van de RI&E direct aan de slag kan om risico’s te verkleinen of uit de weg te ruimen.  

“Gezonde zorgmedewerkers zijn belangrijker dan ooit. Krapte op de arbeidsmarkt, hoge werkdruk, hoog verzuim; de kranten staan vol met de gezondheidsrisico’s die zorgmedewerkers dagelijks lopen door hun werk. De sleutel om te werken aan de gezondheid van zorgmedewerkers is het verbeteren van de arbeidsomstandigheden bij de bron. IZZ hoort regelmatig van zorgorganisaties dat de huidige RI&E de risico’s niet goed in kaart brengt en dat het niet praktisch bruikbaar is in de zorg. Om die reden heeft IZZ samen met RiePair een RI&E ontwikkelt speciaal voor de zorg”.
Anouk ten Arve programmamanager bij IZZ, het ledencollectief van mensen in de zorg

Een citaat uit de opgehaalde ervaringen van ZGT zegt:''De vraagpunten verschillen op elke afdeling en op elk niveau. Ze zijn nu makkelijk te selecteren. Inmiddels zijn bij ZGT de vragen en plannen van aanpak op strategisch, tactisch en operationeel niveau ingevoerd. Er komt geen 'RI&E-boek' meer, maar alles is na inloggen digitaal te bekijken. De resultaten worden met betrokkenen in open dialoog besproken en vastgelegd. En de resultaten dáárvan ook weer. En weer. Zo is de RI&E geen eenmalige exercitie meer, maar een continu proces"      

Lees meer over de ervaringen in de whitepaper geschreven door de redactie van Skipr.

Meer weten over het instrument?

IZZ ontwikkelde de RI&E samen met Riepair. Kijk op hun site voor meer informatie.