Aandacht voor mantelzorg

Ruim 1 op de 3 zorgmedewerkers is mantelzorger. Mantelzorg kan de balans tussen werk en privé verstoren. Zeker als het gaat om langdurige en intensieve mantelzorg. Geef mantelzorg in uw organisatie de aandacht die het verdient.

Inzichten

1 op de 3 zorgmedewerkers is mantelzorger

Nederland telt zo’n 4 miljoen mantelzorgers die voor korte of langere tijd voor een naaste moeten zorgen. Dat betekent dat ongeveer 1 op de 4 hun werk met mantelzorg combineren. In de zorg is dit zelfs 1 op de 3. In de verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorgbranche zelfs 40%. En dat worden er alleen maar meer. De helft van alle mantelzorgers zorgt voor de (schoon)ouders. Tachtig procent van de mantelzorgers in de zorg is tussen de 45 en 65 jaar. Mede door de leeftijd hebben zij een hoger risico op klachten aan het bewegingsapparaat. 

 

Maak mantelzorg bespreekbaar

Uit onderzoek van IZZ blijkt dat mantelzorgers meer emotionele arbeidsdruk en werkdruk ervaren. Stress ontstaat door de combinatie van werk en mantelzorg. Omdat een afspraak met de arts van een familielid bijvoorbeeld alleen onder werktijd kan. Zet mantelzorg op de agenda in uw organisatie en team. En maak werk-privé balans, roosteren en fysieke belasting bespreekbaar. De IZZ aanpak InDialoog kan daarbij helpen.