Gezond leiderschap

Een gezond organisatieklimaat zorgt voor gezondere zorgmedewerkers. Dat weten we inmiddels een aantal jaren. Een gezond klimaat wordt voor een groot deel bepaald door leiders die aandacht geven aan gezond werken. IZZ deed een kwalitatief onderzoek naar Gezond Leiderschap in de zorg.

Status
Gepubliceerd

Inzichten

Leiderschap beïnvloedt organisatieklimaat

Uit de Monitor Gezond Werken in de zorg blijkt dat het organisatieklimaat - voor het grootste deel bepaald door leiderschap - de grootste beïnvloedbare factor is om de gezondheid van zorgmedewerkers te verbeteren. Zo blijkt dat veel medewerkers tijdens de COVID-19 uitbraak juist meer tevreden waren (6,8) over hun organisatieklimaat dan daarvoor (6,0). Dit hangt direct samen met de mate van leiderschap, communicatie en waardering vanuit leidinggevenden en bestuur en hun aandacht voor gezond en veilig werken.

Gezond werken op de agenda

Voor het kwalitatieve onderzoek interviewden we 20 zorgbestuurders. We vroegen hen hoe zij hun invloed ervaren en welke visie ze hebben op gezond en veilig werken.  Anouk ten Arve: "Bestuurders die hun rol pakken en gezond werken op de agenda zetten, gaan geregeld de vloer op en in gesprek met hun medewerkers. Zij zorgen voor verbinding en vertrouwen en bieden ruimte voor vakmanschap en eigen verantwoordelijkheid."
 

Downloads

Voor het gezonde gesprek - hr professionals
Gezond werken 2020 tijdens de COVID-19 uitbraak
Bestuurders met gezonde invloed - Inzicht
Gezond leiderschap volgens Sevagram - Inzicht