De expert

'De overgang biedt nieuw perspectief'

Saron Petronilia weet alles van de overgang. Als auteur, gastspreker en coach richt ze zich op werkende vrouwen in deze levensfase. Kern van haar betoog: de overgang biedt nieuw perspectief.

Foto Saron Petronilia

Saron coacht regelmatig medewerksters uit de zorg. ‘Ze hebben veelal pittig, onregelmatig werk en dan valt de overgang extra zwaar. Plus, ze worden op die leeftijd opvallend vaak mantelzorger. Zorgen zit in hun systeem en anderen laten het graag aan hen over. Belangrijk om dan veel over de overgang te weten, zodat je je grenzen beter kunt bewaken!’  

De overgang overvalt vrouwen

Veel vrouwen in de overgang kampen met stemmingswisselingen. Wat te doen als er een huilbui of woede-uitbarsting opwelt? Saron: ‘Ademhalingsoefeningen, stressreductie, voedingsadvies: er zijn allerlei technieken en leefregels. Maar mensen weten helaas weinig meer dan dat de menstruatie langzaamaan stopt en dat je opvliegers kunt krijgen. De rest overvalt hen. Denk aan veranderende hormoonhuishouding, zweetaanvallen en vergeetachtigheid. Dat leidt vaak tot terugtrekking: alsof het leven er bijna opzit. Terwijl je nog veertig jaar te gaan hebt! 

Je kunt nog zoveel doen!

Ik zeg: pak die overgangsklachten aan, kijk vooruit en maak van de overgang een periode waarin de roos - waarmee ik de vrouw symboliseer - volledig tot bloei komt. Je kunt nu je kennis, ervaring en levenswijsheid delen en bepalen wat je nog wilt bereiken. Je kunt nog zoveel doen!’

 

Boek Alles over werken tijdens de overgang

Saron schreef de boeken 'Alles over de overgang' en 'Alles over werken tijdens de overgang'. In ‘Alles over werken tijdens de overgang’ vind je nuchtere informatie, strategieën en tips. Daarnaast lees je interviews met vrouwen in veeleisende functies. Zij vertellen hoe het hen is gelukt om goed te blijven functioneren tijdens de overgang.

IZZ-leden bestellen het boek 'Alles over werken tijdens de overgang' met 30% korting (€21,50, niet-leden €29)