Artikel

De overgang de baas in 3 stappen

De overgang kan voor veel ongemak zorgen, thuis en op het werk. Tweederde van de vrouwelijke zorgmedewerkers tussen de 40 en de 60 jaar ervaart klachten. Weet jij voldoende over jouw overgang? Word in 3 stappen de overgang de baas en blijf gezond aan het werk in de zorg. 

illustratie overgang in de zorg

Stap 1. Lees over de overgang

Er gebeurt van alles in je lijf en hoofd door de dalende hormoonproductie. Opvliegers zijn de bekendste klachten, daarnaast kun je ook last krijgen van bijvoorbeeld gewichtstoename, concentratieverlies, stemmingswisselingen en een droge huid. Het helpt als je je klachten begrijpt. Lees alles over de overgang en de symptomen op bijvoorbeeld onze themapagina Overgang en de sites van Vuurvrouw, het landelijk platform voor vrouwen in de overgang, en Overgangsproof, een initiatief van Over! 

De overgang kent wel 70 klachten. Lees meer over de symptomen

Stap 2. Praat over de overgang

Maak de overgang bespreekbaar. Praat erover met familie, vrienden en op het werk. Blijf niet rondlopen met schaamte of zorgen, maar praat erover. Je bent in de overgang, dat kun je gewoon zeggen. Iedereen heeft er belang bij dat je inzetbaar blijft. Ook jouw werkgever, want ervaren krachten zijn hard nodig in de zorg. Is het lastig om dit in je team te bespreken, leg het dan eerst voor aan je leidinggevende of een bedrijfsarts. En ken je InDialoog van IZZ al? Dat is de een methode om je gezondheid bespreekbaar te maken binnen je team.


Samen met Stichting Vuurvrouw (het landelijke platform voor vrouwen in de overgang) laten we je in dit filmpje zien waarom de overgang herkennen en erover praten zo belangrijk zijn. Met praktische tips van (ervarings)deskundigen.

Lees ook10 tips voor een goed gesprek over een gevoelig onderwerp 

 

Praktische tips voor de overgang

  • Accepteer dat overgang erbij hoort, als het lukt met een beetje humor.
  • Deel je ervaringen, tips en adviezen met andere vrouwen in de overgang
  • Ruil je diensten als je een paar nachten rust nodig hebt.
  • Heb je bedrijfskleding? Kies voor luchtige onderkleding en neem een extra setje mee.
  • Zorg voor ontspanning en sport of beweeg zoveel mogelijk.
  • Let op je voeding (weinig suikers, cafeïne en alcohol).

Stap 3. Kom in actie

Sommige overgangsklachten kun je aanpakken door je leefstijl te veranderen. De online zelfhulpmodule overgangsklachten helpt je op weg.

Heb je veel last van klachten?

  • Ga naar de huisarts. Het is belangrijk om andere oorzaken uit te sluiten en aan heftige klachten is vaak wat te doen. Ook kan de huisarts je doorsturen naar tweedelijnshulp. Op www.vuurvrouw.nu vind je een zorgkaart met artsen die gespecialiseerd zijn in de overgang.
  • Bezoek een overgangsconsulent. Een overgangsconsulent helpt bij fysieke en mentale overgangsklachten. De IZZ Zorgverzekering biedt hiervoor een vergoeding via het aanvullende Zorg voor de Zorg-pakket. 

Over hormoontherapie

Als de overgangsklachten te heftig zijn, kun je de hormonen die je lichaam zelf bijna niet meer aanmaakt (tijdelijk) aanvullen met hormoontherapie in de vorm van anticonceptiepillen, hormoonpillen of een hormoongel. Bespreek dit altijd eerst met de huisarts of gynaecoloog, zodat je zeker weet dat je de juiste behandeling krijgt die het best bij jouw situatie past.

De overgang en je IZZ Zorgverzekering

Kijk voor meer informatie over de vergoeding via het aanvullende Zorg voor de Zorg-pakket op:

Schrijf je in voor de IZZ nieuwsbrief

Maandelijks het laatste nieuws over gezond werken in jouw mailbox!