Artikel

Hoe gaat een overgangsconsulent te werk?

Vanuit het aanvullende Zorg voor de Zorg-pakket van de IZZ Zorgverzekering ontvang je een vergoeding voor de overgangsconsulent. Maar hoe gaat een overgangsconsulent te werk?

overgang

Een overgangsconsulent helpt bij fysieke en mentale overgangsklachten. Wellicht overweeg je om een bezoek te brengen aan een overgangsconsulent. Dan is het wel fijn om te weten wat je kunt verwachten. Bij Praktijk uw Keerpunt gaan de overgangsconsulenten als volgt te werk. 

1. Intake gesprek 

Vaak begint een overgangsconsulent met een intake gesprek. Tijdens dit gesprek staat jouw persoonlijke verhaal centraal en is er ruimte om vragen te stellen. Er wordt gesproken over de klachten, waar komen ze vandaan, is het hormonaal bepaald, hoe zijn leefomstandigheden en eventuele medische klachten. De overgangsconsulent geeft vervolgens meer informatie en inzicht in de klachten. Hoe werkt een opvlieger nu precies. Wat gebeurt er in je lichaam tijdens de overgang en hoe ontstaan stemmingswisselingen. 

2. Behandelplan

Vervolgens kijk je samen naar mogelijke oplossingen of wijzigingen qua leefstijl. Belangrijk is dat je je goed voelt bij het behandelplan. Wellicht zijn meerdere consulten gewenst met de overgangsconsulent of is verdere ondersteuning nodig van andere hupverleners. Ook is het belangrijk om goed te kijken naar de leefstijl. Tijdens de overgang maken de eierstokken steeds minder oestrogeen aan. Omdat oestrogeen óók een beschermende functie heeft, word je kwetsbaarder voor hart- en vaatziekten en botontkalking. Daarom is het belangrijk om te zorgen voor voldoende ontspanning, sport en bewegen. Om op te letten qua eten (weinig suikers, cafeïne en alcohol). En af en toe bloeddruk en cholestrol op te meten. Hormoontherapie kan ook onderdeel zijn van het behandelplan.  

 

Vergoeding voor de overgangsconsulent?

De IZZ Zorgverzekering vergoedt je consulten via het aanvullende Zorg voor de Zorg-pakket. Kijk voor meer informatie op:
- De IZZ Zorgverzekering door VGZ: www.vgzvoordezorg.nl/izz/overgangszorg
- De IZZ Zorgverzekering door CZ: www.cz.nl/vergoedingen