Nieuws

Meerderheid naasten is bezorgd over zorgmedewerkers

Ruim de helft (54%) van de naasten van zorgmedewerkers is bezorgd over hen. Partners, gezinsleden, familie, vrienden en collega’s maken zich zorgen over de lichamelijke (72%) en psychische (55%) gezondheid van zorgmedewerkers. 70% hoopt dat de zorgmedewerker wel in de zorg blijft werken. Dit blijkt uit onderzoek van Stichting IZZ, uitgevoerd door marktonderzoekbureau PanelWizard.

naasten bezorgd over zorgmedewerkers

Te veel werken, overuren, geen pauze, onvoldoende slaap, te weinig ontspanning en ondanks eigen gezondheidsklachten toch werken. Dit zijn de grootste doornen in het oog van naasten die vinden dat de zorgmedewerker niet goed voor zichzelf zorgt. Niet alleen de zorgmedewerker, maar ook zijzelf kunnen hiervoor de rekening krijgen. Want de zorgmedewerker is vaker moe of uitgeput (66%), sneller geïrriteerd (30%) en/of neemt geen tijd meer voor ontspanning (29%).

Steun

Toch steunen acht op de tien naasten de zorgmedewerker extra in deze tijd van corona. Dit doen zij meestal door meer betrokkenheid en interesse te tonen in het werk, geregeld waardering en bewondering uit te spreken en klaar te staan na een emotionele gebeurtenis. Ruim driekwart van de naasten heeft het gevoel dat zij tot de zorgmedewerker doordringen als zij hun zorgen bespreken. Ze vinden dat zorgmedewerkers vooral beter voor zichzelf moeten zorgen met meer ontspanning en tijd voor zichzelf (52%), meer slaap (39%) en door niet te werken bij eigen gezondheidsklachten (32%). Toch vinden zij het werk bij hen passen, hebben er bewondering voor en zijn er trots op. 70% hoopt dan ook dat de zorgmedewerker in de zorg blijft werken.

‘Steun van naasten is van onschatbare waarde voor zorgmedewerkers’

Roland Kip, directeur IZZ

Oog voor naasten        

Roland Kip, algemeen directeur Stichting IZZ: ‘Deze steun van naasten is van onschatbare waarde voor zorgmedewerkers en zeer bewonderingswaardig. Zeker gezien de impact die het werk in de zorg momenteel ook op naasten heeft. Het werk komt toch vaker mee naar huis en zet relaties onder druk. Dit moeten we niet onderschatten. Uit eerdere onderzoeken weten we dat zorgmedewerkers niet altijd even goed voor zichzelf zorgen. Zij zijn beter in het zorgen voor anderen en stellen bijvoorbeeld hun eigen benodigde zorg, pauze of ontspanning vaak uit, zoals hun naasten nu ook aangeven. Het bieden van de extra steun door meer betrokkenheid te tonen, bewondering maar ook je zorgen uit te spreken, maakt echt het verschil voor zorgmedewerkers. Het is dan ook belangrijk om oog te hebben voor de directe naasten van zorgmedewerkers. Dit blijft nu nog vaak onderbelicht.’

Rol werkgever en collega’s

Volgens Kip ligt hier een belangrijke rol voor werkgevers en collega’s. ‘Vier op de tien naasten verwachten dat de zorgmedewerker er eerder iets mee doet als hun werkgever of collega’s hun zorgen over de zorgmedewerker uiten, dan wanneer zij dat doen. Drie op de tien vinden dat de werkgever oog heeft voor de impact van het werk op de zorgmedewerker. Een vijfde vindt dat de werkgever oog heeft voor de impact van het werk op de naasten van de zorgmedewerker. Hier liggen dus nog kansen voor verbetering’, aldus Kip. Als het aan de naasten ligt, wordt het werk van zorgmedewerkers makkelijker en prettiger met meer waardering door meer salaris (40%), meer collega’s (34%) en meer inspraak over roosters en planning (21%).

IZZ Zorgverzekering

IZZ zorgt voor zorgmedewerkers. Door onderzoek maar meer nog met de IZZ zorgverzekering en IZZ ledenvoordelen, speciaal voor zorgmedewerkers en hun gezin. De IZZ Zorgverzekering bevat:

  • Speciaal Zorg voor de Zorg-pakket met €30 extra korting per jaar
  • Eigen Risico Compensatie bij COVID-19
  • Scherpe premie én 5% collectiviteitskorting
  • Ruime vergoedingen voor fysio en psychologische ondersteuning
  • Gratis trainingen, tools en kortingsacties om je gezondheid te versterken