Onderzoek

Oud-zorgmedewerkers kunnen starters ondersteunen

In april en mei 2021 hebben we een behoeftepeiling gehouden onder ons ledenpanel. Bijzonder aan dit ledenpanelonderzoek was de splitsing tussen zorgprofessionals die werkzaam zijn in de zorg en professionals die inmiddels niet meer werken (wegens pensioen of arbeidsongeschiktheid). Door beide groepen specifieke vragen voor te leggen, hebben we nog beter zicht gekregen op de behoeften, verbeterpunten en ideeën van onze leden. De twee meest interessante inzichten delen we graag met je.

ledenpanel

Gezondheidsbeleving

We hebben het IZZ Ledenpanel gevraagd hoe ze hun eigen gezondheid/fitheid beleven. Hierin zijn weinig verschillen waarneembaar tussen de gezondheidsbeleving van de werkenden en de niet meer werkenden. Maar er is één punt dat opvalt: van de werkende zorgprofessionals voelt 16% zich mentaal ongezond, terwijl slechts 9% van de oud-zorgmedewerkers dat zo ervaart. Uit de reacties die wij hierover hebben ontvangen, leiden wij af dat corona hier toch wel een grote rol lijkt te spelen.

"Corona hakt erin op alle vlakken"

Ondersteuning van oud-zorgmedewerkers aan startende zorgprofessionals

Uit onderzoek weten we dat startende zorgprofessionals een enorme werkdruk ervaren. Wij waren daarom benieuwd in hoeverre en op welk vlak de oud-zorgmedewerkers uit het Ledenpanel bereid zouden zijn om ondersteuning te bieden aan nieuwe zorgprofessionals. Van de niet-actieve zorgmedewerkers is 1/3 bereid ondersteuning te bieden aan starters in de zorg. Van de actieve zorgprofessionals vindt maar liefst 82% het een goed idee om oud-zorgmedewerkers hier een rol in te geven. Onderwerpen waar het meest enthousiast op gereageerd wordt qua ondersteuning zijn:

  • Werk- / privé-balans69% van de niet meer werkenden en 80% van de werkenden vinden dit een goed onderwerp waar niet-werkenden, starters in de de zorg kunnen helpen
  • Omgaan met stress56% van de niet meer werkenden en 69% van de werkenden vinden dit een goed onderwerp waar niet-werkenden, starters in de de zorg kunnen helpen
  • Omgaan met veiligheid op het werk50% van de niet meer werkenden en 66% van de werkenden vinden dit een goed onderwerp waar niet-werkenden, starters in de de zorg kunnen helpen

Vervolg

IZZ gaat verder onderzoeken hoe we samen met oud-zorgmedewerkers ondersteuning kunnen faciliteren aan startende zorgprofessionals.

Praat mee in het IZZ Ledenpanel

Denk met ons mee over uitbreiding van ons aanbod en gebruik je invloed om het werken in de zorg gezonder en plezieriger te maken.