Artikel

Overgangsklachten? 9 tips om erover te praten op het werk

Stemmingswisselingen, slaapproblemen en concentratieverlies. Danielle Griesheimer kreeg last van deze ernstige overgangsklachten, terwijl ze nog verpleegkundige op de Spoedeisende Hulp was. Hierdoor hield ze haar baan niet vol. Dit had anders kunnen lopen, weet ze nu. Als ze op het werk maar voor haar klachten was uitgekomen.

afbeelding praten over de overgang

Vertel je collega’s wat er speelt

 

1. Bespreek je klachten met je leidinggevende
Je haalt daarmee druk bij jezelf weg. Mocht je onaardig reageren of minder goed presteren, dan kan je leidinggevende dit plaatsen. Ook kan hij je helpen door werktaken anders te verdelen of je door te verwijzen naar bijvoorbeeld een bedrijfsarts.
 

2. Vertel je directe collega's over je klachten en dat je soms niet helemaal jezelf bent
Doe dat niet in het “heetst van de strijd”, als je de hormonen door je lijf voelt razen. Kies een moment dat je rustig kunt uitleggen wat er speelt.

3. Vraag een collega om hulp als je merkt dat iets lastiger gaat dan normaal
Doe dat liefst een-op-een. Vraag je het in een groep, bijvoorbeeld tijdens de ochtendvergadering of in een teamoverleg, dan bestaat de kans dat niemand zich echt aangesproken voelt en er niets gebeurt.

4. Laat regelmatig weten hoe je je voelt

Dat voorkomt dat het onderwerp een taboe wordt en dat je klachten gaat wegduwen.

5. Vraag collega's naar hun eigen ervaringen met hormonale klachten
Mogelijk zitten er mensen in hetzelfde schuitje als jij. Fijn om te weten: dan voel jij je minder alleen en misschien kunnen jij en je collega elkaar tips geven. Stel de vraag ook eens aan een mannelijke collega. Misschien heeft hij thuis wel een partner met hormonale klachten en valt door jouw verhaal ook bij hem het kwartje. Daar hebben jij, hij en zijn partner baat bij.

6. Slechte dag? Geef dat aan het begin van de werkdag al aan
Collega's schieten je dan eerder te hulp. Ook begrijpen ze waar jouw prikkelbaarheid vandaan komt. Dit kan wrijving of conflicten voorkomen.

7. Geef aan dat je van grapjes over hormonen niet bent gediend. Maar, maak het niet té zwaar

Veel mensen denken bij de overgang vooral aan opvliegers en weten niet welke klachten er nog meer bij kunnen horen. Een grapje over hormonaal gedrag is snel gemaakt. Geef aan dat je je hierdoor niet serieus genomen voelt. Maar vat tegelijkertijd niet alle “lollige” opmerkingen persoonlijk op.

8. Zoek hulp bij arboverpleegkundige of bedrijfsarts
Loop je op het werk vast of tonen je leidinggevende of collega's weinig begrip? Vraag een gesprek aan met de bedrijfsarts of arboverpleegkundige. Zij zijn er óók voor hormonale klachten.

9. Erken je grenzen
Slaap je al weken slecht en merk je op een dag dat je echt niet scherp bent? Dan kan het verstandig zijn je ziek te melden in plaats van door te bikkelen. “Door bikkelen” is namelijk niet altijd verantwoord.

 

Meer weten over de overgang

Weet jij voldoende over de overgang? En hoe je ondanks de overgang toch lekker kunt blijven werken? Op onze themapagina hebben we kennis en ervaringsverhalen verzameld. En geven we tips, niet alleen voor jezelf, maar ook hoe je een collega met overgangsklachten kunt steunen.