Informatieve filmpjes: stappenplan overgang

Weet jij voldoende over jouw overgang? Een derde van de vrouwelijke zorgmedewerkers mist informatie over de overgang. Als je er niet genoeg over weet, herken je de klachten dan wel? Je klachten herkennen stelt je in staat de juiste hulp, ondersteuning of behandeling in te schakelen. Ga aan de slag met de overgang en word in 3 stappen de overgang de baas.

Samen met Stichting Vuurvrouw* laten we je in twee informatieve filmpjes zien waarom de overgang herkennen en erover praten zo belangrijk zijn. Je krijgt praktische tips van (ervarings)deskundigen en bij stap 3 ga je zelf aan de slag.

1. Lees erover

Er gebeurt van alles in je lijf en hoofd door de dalende hormoonproductie. Het helpt als je je klachten begrijpt. Lees alles over de overgang en de symptomen op bijvoorbeeld:
www.izz.nl/overgang | www.vuurvrouw.nu | www.overgangsproof.nl 

2. Praat erover

Maak de overgang bespreekbaar. Thuis en op het werk. Wat kan je helpen?

3. Kom in actie!

Sommige overgangsklachten zijn door een andere leefstijl eenvoudig zelf aan te pakken. De online zelfhulpmodule overgangsklachten helpt je op weg. 

Heb je veel last van klachten?

  • Ga dan naar de huisarts. Het is belangrijk andere oorzaken uit te sluiten en aan heftige klachten is vaak wat te doen.
  • Op www.vuurvrouw.nu vind je een zorgkaart met artsen die gespecialiseerd zijn in de overgang.

Routekaart Overgang: alle info bij elkaar
Wil je een overzicht van wat je zelf kunt doen en waar je terecht kunt met overgangsklachten? 

  • Download dan de handige routekaart. Per stap staan diverse hulplijnen vermeld die je in kunt schakelen en kun je op handige linkjes klikken. 
  • We hebben ook een routekaart voor zorgorganisaties die je aan je leidinggevende kunt geven.

* Stichting Vuurvrouw is hét landelijke platform voor vrouwen in de overgang, met inmiddels meer dan 10.000 vrouwen. Stichting Vuurvrouw zorgt voor een betere beeldvorming, organiseert lotgenotencontact en streeft naar meer kennis. Voor vrouwen, omdat kennis ons sterker maakt. Maar ook voor artsen, zodat ze meer weten en klachten beter kunnen behandelen. En voor onze werkgevers, zodat we samen het maatschappelijk taboe doorbreken en we gezond kunnen blijven werken.