Artikel

Martijn Venus: 'Een energiek team maakt het verschil'

Als leidinggevende in de zorg heb jij veel invloed op het werkplezier en de kwaliteit van zorg binnen je team. Maar hoe zet je die invloed goed in? Hoe zorg je dat je team (nog) gezonder aan het werk is? Dat leer je in onze driedaagse training Gezond Werken 2.0. Trainer/adviseur Gezond werken Martijn Venus geeft die training. We stellen hem vijf vragen.

header

1. Waarom biedt IZZ de training Gezond Werken 2.0?

‘Omdat we hiermee bijdragen aan gezonder zorgpersoneel. En dat is gezien het hoge verloop en verzuim nu hard nodig. We moeten de zorg anders organiseren, om de beschikbaarheid en kwaliteit op lange termijn op peil te houden.

Naast technologie is personeel een belangrijke factor die we kunnen beïnvloeden. Op landelijk niveau gebeurt er van alles (meer loon, deltaplannen voor de zorg). Ook is er oog voor ondersteuning van de individuele medewerker. Maar er is te weinig aandacht voor het niveau daartussen: de leidinggevende en het team.

‘In teams die gezonder werken is het verzuim en verloop lager’

De afgelopen jaren heb ik in ruim vijftig zorgorganisaties rondgelopen. Daar heb ik gezien hoe juist een energiek team het verschil maakt. In deze teams is het verzuim en verloop zichtbaar lager. Waarom? Omdat deze teams gezonder werken. Ze krijgen bijvoorbeeld professionele ruimte en vertrouwen van de leidinggevende. Dat adviseert de SER werkgevers ook. Onze training brengt dit inzicht in de praktijk.'

Vrijblijvend adviesgesprek

Wil je samen met ons de gezondheid van je medewerkers verbeteren? Laat je gegevens achter. Een van onze adviseurs gezond werken neemt contact op om een vrijblijvend adviesgesprek te plannen. Samen gaan we op zoek naar oorzaken van de issues op jouw werkvloer en stellen we een concreet verbeterplan op.

2. Wat levert deze training op voor een leidinggevende?

' Allereerst krijg je meer inzicht. Hoe werk je gezond? En welke invloed heb je daar als leidinggevende op? Vervolgens werk je aan je vaardigheden. Je leert om deze invloed in de praktijk vorm te geven, via dialoog. Daarbij hebben we veel aandacht voor bijvoorbeeld gedragsbeïnvloeding. En, je krijgt een actieplan, waar je na de eerste dag gelijk mee aan de slag kunt. De tweede dag gaan we daar verder op door en leer je van de ervaringen van anderen. Alles bij elkaar draagt dit bij aan een gezond werkend team met lager verzuim, meer behoud van talent en hogere kwaliteit van zorg.’

3. Wat is de inhoud van de training?

‘Centraal staat het concept van Gezond werken in de zorg, waar IZZ al tien jaar aan werkt. Gezond werken gaat over een veilig en gezond organisatieklimaat, leiderschap en teamontwikkeling. Ik heb me vijftien jaar beziggehouden met deze onderwerpen in de financiële dienstverlening. Ik weet ook hoe dit specifiek werkt in de zorg.

Vaak zijn de bevlogenheid van medewerkers en de betrokkenheid bij zorginstellingen heel groot. Hierin zit echter ook een risico. Daar gaan we in de training dieper op in. Hetzelfde geldt voor nieuwe generatieverschillen. Die leer je te zien en op de juiste manier in te zetten.

Je leert ook hoe je – onderbouwd met feiten en cijfers – anderen betrekt in je organisatie, zoals de directie en HR-afdeling. Zodat zij meewerken. Daarnaast is er veel aandacht voor de veranderkundige kant van gezond werken. Oftewel: hoe krijg je je mensen mee?

Tot slot, Gezond Werken 2.0 is geen leefstijltraining over bijvoorbeeld voeding en beweging. Wel kijken we inhoudelijk naar de mate waarin de deelnemers zelf gezond werken. Want niets is zo belangrijk als goed voorbeeldgedrag.’

4. Wat onderscheidt deze training van andere trainingen op het gebied van leiderschap en gezond werken?

‘Ten eerste het feit dat de trainers en deelnemers allemaal uit de zorg komen. Dit biedt herkenning. Ten tweede de mix van theorie, onderzoek en praktijk. We vertalen inzicht direct in actie.

‘Benut je invloed en schrijf je in!’

We hebben al onze opgebouwde kennis en inzichten in de zorg gebundeld en vertaald in een programma waarmee je direct verbeterstappen kunt zetten. Met deelname aan deze training ga je dus ook meteen gezond(er) werken en leidinggeven. Je team, de organisatie en de cliënt/patiënt gaan dit vast en zeker omarmen, omdat iedereen ervan profiteert.’ 

5. Wat wil je mensen die nog twijfelen meegeven?

‘Bij twijfel: doen! Het belang van gezond werken zal iedereen inzien. Veel collega’s zullen denken: het komt nu niet uit. Maar het komt nooit uit. Er toch ruimte voor maken, betekent dat jij direct iets gaat doen aan verzuim, gezondheid en behoud van zorgtalent. En het mooie is: juist jij kunt hier het meest aan doen van iedereen in de organisatie. Dus benut jouw invloed, pak de regie voor een gezond werkend team en schrijf je in!’

Schrijf je in voor de training Gezond Werken 2.0

Ook gezonder werken in je team? Vanaf eind september 2022 begint er weer een nieuwe driedaagse training.

De trainingsdagen:

  • dinsdag 27 september
  • donderdag 17 november
  • donderdag 19 januari 2023.

Na de training bezit jij de vaardigheden en kennis om je team gezonder te laten werken.