Aan de slag

Tips: Zo zorg je voor veerkrachtige werknemers

Iedereen die in de zorg werkt, kan wel wat hulp gebruiken. Om veerkrachtig te blijven onder de druk. Hoe zorg je voor meer veerkracht in je organisatie? Tips voor de werkgever.

Veerkracht in de zorg: medewerkers met veerkracht

1. Kies voor empowering leiderschap

Om het welzijn van medewerkers te verbeteren, kun je als werkgever aan verschillende knoppen draaien. Om de werkdruk te verminderen of energiegevers te vergroten bijvoorbeeld. We zien in onze onderzoeken dat empowering leiderschap een van de belangrijkste energiegevers is. Bij deze vorm van leiderschap creëert de leidinggevende een omgeving waarin zeggenschap en verantwoordelijkheid gedeeld worden met medewerkers in het team. Hierdoor ontstaat ruimte voor medewerkers om zich optimaal te ontwikkelen, eigen regie te hebben en dus veerkrachtig te blijven.

 

2. Zorg voor een lerende organisatie

Nog zo’n belangrijke energiegever. In een lerende organisatie zijn medewerkers continu bezig met het creëren, verwerven en overdragen van kennis. Een lerende organisatie kan zich snel kan aanpassen aan (onvoorspelbare) veranderingen. Net zoals veerkrachtige medewerkers zich snel kunnen aanpassen aan veranderende omstandigheden. Het belangrijkste hiervoor is dat medewerkers zich veilig voelen om fouten te maken en nieuwe ideeën te kunnen delen. Geef als bestuurder of leidinggevende het goede voorbeeld door open met je team te delen wat jou bezig houdt en waar je tegenaan loopt. Dit zorgt ervoor dat medewerkers dit ook makkelijker doen.

Hoe kunnen we je helpen?

Hoe zorg je voor empowering leiderschap of een lerende organisatie? Hoe werk je aan  minder verzuim en uitstroom van medewerkers? IZZ helpt zorgorganisaties met gezond werken in de zorg. We doen veel onderzoek en komen bij veel zorgorganisaties over de vloer.  Wil je weten hoe we je jouw organisatie kunnen helpen? We komen graag bij je langs voor een adviesgesprek.


3. Begeleid jonge zorgmedewerkers

Speciale aandacht voor de jonge zorgmedewerker! Veel zorgmedewerkers onder de 35 jaar denken er namelijk wel eens over om de zorg te verlaten. Ook het psychische zorggebruik onder jonge zorgmedewerkers is hoog. Jongeren geven vooral aan dat ze weinig begeleiding krijgen en snel in het diepe worden gegooid.  Ze krijgen veel verantwoordelijkheid, maar vinden het lastig om hulp te vragen. De oplossing: goede begeleiding voor jongeren. Zorg voor een-op-een begeleiding door een ervaren buddy. In het IZZ project Aanpak Behoud jong Zorgtalent levert dit goede resultaten op. 

Meer over de Aanpak Behoud Jong Zorgtalent

4. Verminder de digidruk op je team

Digidruk: de drang om te meteen te reageren op digitale berichten als e-mail en Whatsapp. We hielden laatst een peiling peiling onder 300 zorgmedewerkers van het IZZ Ledenpanel over digitale bereikbaarheid. En wat bleek: zorgmedewerkers die deze digidruk ervaren, kunnen het werk slechter los laten, ervaren meer uitputting en denken meer na over vertrek.

Zorgmedewerkers moeten niet altijd  ‘aan’ staan. Het is belangrijk dat zij hun werk buiten werktijden kunnen loslaten. En het mooie is dat organisaties en medewerkers hier invloed op hebben als je goede afspraken maakt met elkaar. Geef zelf het goede voorbeeld en spreek bijvoorbeeld af om uit de Whatsapp groep te stappen tijdens vakantie.

Lees meer over digitale druk: Vrije dag? Zet de groeps-app op stil (en meer tips)

 

Met dank aan Irene van der Fels, onderzoeker bij IZZ en de  IZZ Monitor Gezond werken in de zorg 2023

 

IZZ Zorgverzekering

IZZ Zorgverzekering 2024

Wie in de zorg werkt, kan wel wat hulp gebruiken. Om veerkrachtig te blijven onder druk. En snel te herstellen als het toch even mis gaat. Met de collectieve IZZ Zorgverzekering, voor alle mensen in de zorg en welzijn, én hun gezinsleden.

  • Ruime vergoedingen voor fysio en psychische hulp
  • Eigen risico compensatie tot €385 bij post covid en PTSS
  • Vergoeding mindfulness bij burn-out tot €350
  • Tot 20% korting op de aanvullende verzekeringen

IZZ nieuwsbrief Gezond werken in de Zorg

Onze digitale nieuwsbrief is gericht op professionals die zich bezighouden met Gezond Werken in de Zorg en verschijnt circa 12 keer per jaar.

Aanmelden