Artikel

5 tips: zo blijf je gezond

De werkdruk in de zorg is al jaren hoog. Zorgmedewerkers zijn moe en gestrest, en ze verwachten dat de werkdruk alleen maar verder toeneemt. Hoe zorg jij ervoor dat je de balans houdt?

Afbeelding balans

1. Slaap genoeg en regelmatig

Slaap is het allerbelangrijkste voor je gezondheid. Zeker bij onregelmatige diensten is het belangrijk om er goed op te letten dat je voldoende rust krijgt. Maak je late dienst thuis niet nóg later door urenlang series te bingen. En zet je wekker, zodat je geen gat in de dag slaapt. Want dan val je ’s avonds moeilijker in slaap.

2. You gotta move!

Leef je uit door te sporten. Dat kan fanatiek: ren je schoenen stuk, ga lekker hard fietsen. Of leef je uit op een boksbal. Maar een strandwandeling of een tochtje door het bos doen ook wonderen.

3. Knuffel je liefsten

Kruip gezellig op de bank met je partner, kinderen of huisdier. Al na twintig seconden knuffelen komt het gelukshormoon oxytocine vrij. Daardoor ontspan je, herstel je beter en voel je je meer verbonden met elkaar.

4. Maak regelmatig je hoofd leeg

Doe tijdens je kopje koffie een korte oefening: geef aandacht aan en benoem wat je ziet, hoort en voelt. Sluit daarna even je ogen en focus op je ademhaling. 

5. Ga mealpreppen

Als je moe of gestrest bent, heb je vaak weinig zin om nog te koken. Dus maak het jezelf makkelijk en plan vooruit. Bereid op je vrije dag alvast een paar voedzame en gezonde maaltijden, die je ook kunt meenemen naar je werk. Of maak gebruik van de maaltijdboxen van Ekomenu. Met korting voor IZZ-leden, zie izz.nl/ekomenu.

 

Schrijf je in voor de IZZ nieuwsbrief

Maandelijks het laatste nieuws over gezond werken in jouw mailbox!