Onderzoek

Actief blijven na pensioen heeft positief effect op zorg- en welzijnsmedewerkers

Onderzoek naar inzet kennis en ervaring naast huidige baan of na pensioen

Zorgmedewerkers die hun vakmanschap en ervaring gedurende hun loopbaan of tijdens hun pensioen ook elders in de zorg inzetten, voelen zich fysiek én mentaal fitter dan degenen die dit niet doen. Dat blijkt uit ons onderzoek in samenwerking met PGGM&CO en de Nationale Zorgreserve onder ruim 2000 zorgprofessionals.

infographic

58% van de werkenden en gepensioneerden geeft het belang aan van het inzetten van kennis en ervaring naast een baan in de zorg of tijdens het pensioen. Ze doen dit omdat ze graag een waardevolle bijdrage leveren. Ook de sociale contacten die erbij horen, vindt men belangrijk. En zorgmedewerkers hebben nu eenmaal een hart voor de zorg, ook na het pensioen.

Veel verschillende plekken

Op welke plekken vind je deze werkenden en gepensioneerden? Vaak genoemd worden: ondersteuning in de jeugdzorg, in de geestelijke gezondheidszorg, palliatieve zorg en vrijwilligerswerk. Net als de zorg voor kleinkinderen en huiszorg. Zij besteden gemiddeld 8 uur per week aan deze extra taken. En met veel plezier. Ongeveer driekwart van de respondenten geeft aan gelukkig te zijn met hun extra inzet (rapportcijfer van 8 of hoger).

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden

Werkenden en gepensioneerden die geen extra werk verrichten, zijn wel nieuwsgierig naar de mogelijkheden. Zij geven aan graag in gesprek te gaan met mensen die het wel doen, of hebben behoefte aan ervaringsverhalen.

Lees ook:

Hans (68) werkt nog twee dagen per week als invaller in de zorg

Tiny: ‘Je leven houdt niet op na je pensioen’

Over het onderzoek

Stichting IZZ doet voortdurend onderzoek naar de fysieke en mentale fitheid van zorg- en welzijnsmedewerkers. In dit onderzoek keken we samen met PGGM&CO en de Nationale Zorgreserve naar de fitheid en inzet van vakmanschap door medewerkers in zorg en welzijn. Ruim 2.000 zorgprofessionals deden mee aan het onderzoek. De uitkomsten van dit onderzoek gebruiken we als basis voor nieuwe thema’s en producten voor onze leden, zoals de IZZ Zorgverzekering.

 

De Nationale Zorgreserve, landelijk netwerk van zorgreservisten

De Nationale Zorgreserve koppelt zorgreservisten aan zorgorganisaties met een tijdelijke hulpvraag. Zo dragen we tijdens noodsituaties bij aan de continuïteit van de zorg in Nederland. 

Schrijf je in voor de IZZ nieuwsbrief

Maandelijks het laatste nieuws over gezond werken in jouw mailbox!