Omgaan met de overgang als zorgmedewerker

Je hebt het mooiste beroep ter wereld, maar als zorgmedewerker kan de overgang voor nogal wat ongemak zorgen op je werk. Uit onderzoek van IZZ blijkt dat 2 op de 3 vrouwen in de zorg van boven de 40 last hebben van overgangsklachten. Daarom hebben we een zorgverzekering ontwikkeld speciaal voor mensen in de zorg. Mét vergoeding voor overgangsconsulent in het aanvullend pakket en gratis online training overgangsklachten.

Overgang op het werk 

De overgang speelt in de leeftijd van ongeveer 40 tot 60 jaar. Bijna de helft van de 1,1 miljoen vrouwelijke zorgmedewerkers valt in deze categorie. Uit onderzoek van IZZ blijkt dat 63,7% van de vrouwelijke zorgmedewerkers tussen de 40-60 jaar overgangsklachten ervaart. 59% wil praten over de overgang en 40% zegt dat de overgang impact heeft op het werk.

De overgang kent meer dan 50 symptomen

Tips en ervaringsverhalen 

De inzichten uit onze onderzoeken over de overgang vertalen we door naar tips, ervaringsverhalen, interviews met experts en gratis trainingen zoals de online training overgangsklachten. Wil je meer informatie over de overgang, hoe herken je de overgang, hoe ga je ermee om en maak je het bespreekbaar op je werk? Lees dan verder op onze speciale thema pagina over de overgang.

Meer informatie over de overgang >

Symptomen/klachten overgang

De overgang kent meer dan vijftig symptomen. Iedere vrouw kampt met andere symptomen en ook de mate waarin deze optreden is voor iedereen anders. Symptomen zijn onder andere: (lijf) opvliegers, nachtzweten, onregelmatige menstruatie en tintelende benen. Meer weten over de symptomen en wat je zelf kunt doen om je overgangsklachten de baas te worden? 

Lees het artikel 'Hormonen aan het werk' >

Jouw gezondheid voorop 

Met een IZZ Zorgverzekering maak je je samen met 220.000 andere zorgmedewerkers, sterk voor een gezondere zorgsector. Stichting IZZ is opgericht door werkgevers en werknemers in de zorg. We onderzoeken hoe we de gezondheid van zorgmedewerkers op het werk kunnen verbeteren en delen deze kennis met zorgmedewerkers en zorgorganisaties. Bij alles wat wij doen, zetten we jouw gezondheid voorop.

De overgangsconsulent

De IZZ Zorgverzekering is afgestemd op het werken in de zorg. Omdat werken in de zorg nu eenmaal iets anders van je vraagt, zowel lichamelijk als psychisch. De inzichten die we opdoen uit onderzoek gebruiken we bij het samenstellen van een passende aanvullende verzekering voor jou: het Zorg voor de Zorg-pakket. Daarom zit de overgangsconsulent, mindfulness bij burn-out en (arbeids)fysiotherapie in dit aanvullende pakket. Ook bieden we o.a. korting op Hormoonyoga en gratis trainingen zoals omgaan met overgangsklachten.