Artikel

5 stappen om stress bespreekbaar te maken

Twee redenen om als werkgever of leidinggevende stresspreventie belangrijk te maken binnen je organisatie of team: 1. Je beseft dat je personeel jouw goud is en dat je daar goed voor moet zorgen; 2. Je voorkomt enorme verzuimkosten. Als een van jouw medewerkers burn-out raakt kost dat jou al snel 60.000 euro. Maar hoe zorg je nou dat stress bespreekbaar is binnen jouw organisatie? Gezonde arbeidsomstandigheden zijn een gedeelde verantwoordelijkheid van werkgever en werknemer; 50/50 dus. Zowel werkgever als werknemer is 100 procent verantwoordelijk voor zijn 50 procent. In dit artikel 5 stappen die jij als werkgever/leidinggevende kunt nemen.

stress de baas academy
Koert Hendriks van de Stress de baas academy geeft inzicht in stresspreventie
  1. Haal kennis in huis
    Deze stap is misschien wel de belangrijkste. Zorg dat je weet wat stress is, hoe je het kunt signaleren en wat het met mensen doet. Daarnaast is het belangrijk te beseffen dat stress ook binnen jouw organisatie een rol speelt. Immers, 1 op de 6 van alle werkenden heeft te maken met burn-outklachten.
     
  2. Maak stresspreventie belangrijk
    Door stresspreventie belangrijk te maken binnen jouw organisatie of team laat je zien dat het geen schande of zwakte is als je ermee te maken krijgt. Sterker nog, je geeft een belangrijk signaal af, namelijk dat je het als organisatie belangrijk vindt dat iedereen goed voor zichzelf zorgt.
    Tip: zet preventief in plaats van reactief interventies in om verzuim te voorkomen. Hiermee ondersteun je jouw boodschap dat je als werkgever goed voor je werknemer wilt zorgen.

     
  3. Promoot een open cultuur
    Stimuleer je medewerkers hun klachten of problemen met jou te delen. Besef daarbij dat sommigen hierin terughoudend zullen zijn. Promoot dus ook dat medewerkers blijven praten over hun problemen, met collega’s of iemand anders die dichtbij staat. Tip: werk met een buddy-systeem. Hierbij koppel je collega’s aan elkaar in tweetallen met de “afspraak” om op elkaar te letten en voor elkaar te zorgen.
     
  4. Luister
    Heb een open houding als werkgever of leidinggevende als het aankomt op stresspreventie. Informeer en luister naar wat medewerkers aangeven. Wat hebben ze nodig? Waar is behoefte aan? Ga op elk voorstel serieus in en onderzoek wat de mogelijkheden zijn.

     
  5. Kom in actie
    Merk je dat ondanks alle preventiemiddelen stressklachten ontstaan bij iemand, kom dan in actie. Zoek een goed moment om het bespreekbaar te maken, steek het gesprek voorzichtig en vanuit zorg in en maak dat iemand zich gehoord en niet schuldig voelt.

     

Gezond omgaan met stress
Deze handreikingen zijn afkomstig van Koert Hendriks, coach, trainer en oprichter van de Stress de baas academy. Lees ook het expertartikel met Koert Hendriks 'Gezond omgaan met stress is te leren'
 

IZZ nieuwsbrief Gezond werken in de Zorg

Onze digitale nieuwsbrief is gericht op professionals die zich bezighouden met Gezond Werken in de Zorg en verschijnt circa 12 keer per jaar.

Aanmelden