Aanpak Behoud Jong Zorgtalent

Uit onderzoek blijkt dat 37% van de jonge starters binnen een jaar zijn baan opzegt. Na twee jaar zelfs 57%. Jonge zorgmedewerkers (tot 35 jaar) verzuimen gemiddeld vaker en langer dan voorheen. Ook gebruiken ze meer psychische zorg dan hun oudere collega's en hebben ze vaak last van stress en burn-outklachten. Dat zijn duidelijke cijfers. Reden voor IZZ om de aanpak Behoud Jong Zorgtalent te ontwikkelen. Met het doel om jonge zorgmedewerkers mentaal gezond te laten werken. En te behouden voor jouw organisatie en de zorgsector.

 

Zo werkt Behoud Jong Zorgtalent

Met Behoud Jong Zorgtalent helpt IZZ zorgorganisaties en hun jonge medewerkers het goede gesprek te voeren over werkdruk en werkplezier. Zo werken we samen actief aan het behoud van jonge medewerkers voor de zorg. Dat doen we op drie niveaus: op individueel, team- en organisatieniveau. De aanpak start met een kick-off met alle deelnemers. Daarna volgen er binnen een half jaar drie gespreksrondes op de drie verschillende niveaus. Ervaren adviseurs van IZZ begeleiden het traject. We sluiten af met een evaluatie en nameting. 
 

behoud jong zorgtalent

Buddygesprek: start met coaching van starters

Behoud Jong Zorgtalent bouwt op van individueel naar organisatieniveau waarbij ook bestuurders een rol spelen. Je kunt ook eerst alleen het individuele niveau introduceren binnen de organisatie door starters te koppelen aan meer ervaren collega's. Met een snelle, coachende gespreksmethode van zes stappen, trainen we de buddy's om starters oprechte aandacht te geven. 

Een rekenvoorbeeld

Zorgorganisatie met 500 werknemers:

  • Gemiddelde jaarlijkse verloop in de zorg 24% (2022)
  • Uitstroomkosten per werknemer EUR 6.300
  • In totaal: EUR 756.000

Besparing met 10% minder verloop door Behoud Jong zorgtalent: EUR 75.600

Benieuwd hoeveel jouw organisatie kan besparen?

Drie niveaus

Van individueel naar organisatie

 

01.

Individueel

Buddygesprekken: met een snelle, coachende gespreksmethode krijgen starters oprechte aandacht van een buddy (een ervaren collega). Deze buddy krijgt hiervoor een korte training.  

02.

Team

Jongerendialoog: intervisie over de onderwerpen die uit de gesprekken naar voren komen, zoals werkplezier, werkdruk, veiligheid, loopbaanmogelijkheden en samenwerking binnen het team.

03.

Organisatie

Starters gaan in gesprek met de bestuurder over wat er speelt op het gebied van werkdruk en werkplezier. 

 

Aanmelden Behoud Jong Zorgtalent

Foto irene