Zorgsucces

Cordaan: Thuiszorgteam kiest zelf steunkousenhulpmiddel

Steunkousen aan- en uittrekken is inspannend. Medewerkers doen het vaak in een ongemakkelijke houding. En dat kan lichamelijke klachten geven. Medewerkers bij zorgorganisatie Cordaan besloten om te kiezen voor steunkousenhulpmiddel.

Illustratie steunkousenDe teams van Cordaan regelen zelf hun planning en werkverdeling. Ook zijn ze er verantwoordelijk voor dat teamleden gezond werken. De medewerkers van het team Amsterdam Zuidoost zagen dat ze die verantwoordelijkheid moesten oppakken. Ze hadden lichamelijke klachten door het aan- en uittrekken van steunkousen bij cliënten. Daarom wilden ze voortaan een steunkousenhulpmiddel gebruiken.

Minder belasting, prettiger voor cliënt

Met een steunkousenhulpmiddel glijden de kousen veel gemakkelijker over de benen. Zo neemt voor zorgmedewerkers de lichamelijke belasting af. Bovendien heeft de cliënt minder pijn en meer comfort bij het aan- en uittrekken.

Gesprek over de kosten

Het hulpmiddel dat het team koos kost € 26. Alle cliënten moeten het zelf aanschaffen. Dat is niet voor iedereen gemakkelijk. Daarom bedachten de medewerkers met elkaar hoe ze dit konden aankaarten bij hun cliënten en familie. En ze hadden succes. Alle cliënten hebben het hulpmiddel aangeschaft.

Meer bewust

Door het initiatief beseffen medewerkers van team Amsterdam Zuidoost dat ze zelf dingen in gang kunnen zetten. Ze vragen nu vaker naar concrete maatregelen, bijvoorbeeld om de ergotherapeut in te schakelen.

'Medewerkers beseffen dat ze zelf dingen in gang kunnen zetten'