Zeer weinig zorggebruik bij ziekenhuis Tjongerschans

Het is misschien wel een van de gezondste ziekenhuizen van het land: Tjongerschans in Heerenveen. Wat is het geheim? IZZ vroeg het Barbara Tuin, manager hrm.

De circa 1.300 medewerkers gebruiken relatief weinig zorg: 1,5 keer zo weinig fysiotherapie als de gemiddelde zorgmedewerker gebruikt. En het gebruik van psychische zorg was in 2017 zo laag, dat het niet eens in een percentage is uit te drukken.

In de context van gezond werken en zorggebruik komen al snel “verzuim” en “klachten” als thema’s op tafel. Ze is ervan overtuigd: ‘Gezondheidsklachten en verzuim zijn voor een groot deel de resultante van hoe je met elkaar omgaat. Dat vraagt sterk management en eigen verantwoordelijkheid. De sleutel ligt bij goed ­leiderschap.’ Wat is dan de relatie tussen ­leiderschap en klachten of verzuim? ‘Aanpak van verzuim kan al snel gaan over symptoombestrijding. Je vergeet dan naar de context te kijken. Naar welk verhaal er achter het verzuim of de klacht zit. Wij willen naar ­medewerkers kijken vanuit duurzame inzetbaarheid. Kwesties in iemands leven zijn vaak niet alleen maar privé óf alleen maar werkgerelateerd.’ 

Barbara Tuin, manager hrm bij Tjongerschans

Lees hier ook de visies van Esther bij de Leij (centrummanager Neurologie, MDL, Neurochirurgie en Medische psychologie bij Tjongerschans) en Brenda Drayer (teamleider en verpleegkundige bij Tjongerschans) op het lage zorggebruik.

Lees het volledige artikel via de download hieronder.